Index Vakbarát Hírportál

Meghallotta Amerika a bitcoinhívők imáit

2024. január 11., csütörtök 10:39

Megenyhült a kriptovalutákat eddig masszívan elutasító Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, amely szerda este 11 bitcoin ETF elindítását engedélyezte. A történelmi jelentőségű lépés évtizedes várakozás után a legmagasabb szinten is legitimálja a bitcoint.

Elfogadta szerda este a benyújtott bitcoin spot ETF-kérelmeket az amerikai tőzsdefelügyelet, ezáltal egyszerűbben vásárolhatnak a jövőben bitcoint a befektetők, valamint lehetőséget ad az alapkezelők számára belépni a kriptovaluták piacára – hívta fel a figyelmet csütörtök reggeli pénz- és tőkepiaci összefoglalójában az MBH Bank, megjegyezve, hogy a döntés várhatóan a kriptodevizákhoz kapcsolódó részvényekre is hatással lesz.

Zöld utat kapott 11 bitcoin ETF

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) részéről – ahogy arról a Reuters is beszámolt – pálfordulásnak lehetünk a tanúi, a SEC ugyanis az elmúlt egy évtizedben masszívan elutasította a bitcoin ETF-eket, szkepticizmusát arra építve, hogy az ilyen típusú alapok könnyen manipulálhatók lennének. Más kérdés, hogy a bitcoin árfolyama az elmúlt hónapokban annak hatására erősödött 70 százalékkal, hogy a felügyelet várhatóan megenyhül, végül 11 bitcoin ETF kapott engedélyt.

Az ETF jóváhagyása tovább legitimálja a bitcoint

Andrew Bond, a Rosenblatt Securities ügyvezető igazgatója és vezető fintechelemzője szerint. Nehéz lenne ezzel a kijelentéssel vitatkozni.

Voltak előzményei a lépésnek

A Binance-nél már a döntést megelőzően arról írtak, hogy a tengerentúlon régóta esedékes egy azonnali bitcoin tőzsdén kereskedett befektetési alap elindítása, de csak tavaly történt meg az első érdemi lépés ez ügyben. Augusztusban az Egyesült Államok bírósága a Grayscale javára döntött a tőzsdefelügyelettel szemben egy olyan perben, amely a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) azonnali BTC ETF-fé történő átalakítása miatt robbant ki.

A döntésre reagálva a hazai kriptoközösségben mértékadó CoinCashnél kiemelték: ez az első alkalom, hogy az SEC jóváhagy egy bitcoin spot ETP-t az Egyesült Államokban. Ez lehetővé teszi az intézményi befektetőknek, hogy bitcoinba fektessenek be, a tőzsdefelügyelet elnöke, Gary Gensler ugyanakkor kijelentette, hogy

a bitcoin továbbra is spekulatív eszköz, amelyet illegális tevékenységekre is használnak.

A zászlóshajó kriptovaluta jegyzése csütörtök kora délután 47 460 dollár körül mozgott. A történelmi csúcsot egyelőre a 2021. novemberi, 69 ezer dolláros árfolyam jelenti.

(Borítókép: Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a SEC székházában, Washingtonban 2023. december 13-án. Fotó: Samuel Corum / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok