Index Vakbarát Hírportál

Nagyon fontos számokat közölt a kormány a napelemesekről

2024. január 11., csütörtök 08:43

Az idei év elejére 1632 megawattal nőtt a napelemes rendszerek beépített teljesítménye Magyarországon – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium. A tavalyi gyarapodás több mint másfélszerese a korábbi rekordévben, 2022-ben regisztrált növekedésnek. Az új éves csúccsal 5600 megawatt fölé emelkedett az összes napenergia-kapacitás. Az előzőleg 2030-ra várt teljesítmény így akár már idén rendelkezésre állhat.

Az átviteli rendszerirányító MAVIR előzetes adatai szerint az idei év elejéig 5649 megawatt napelemes kapacitást kapcsoltak rendszerbe Magyarországon. Az ipari naperőművek 3332 megawattját a háztartási méretű létesítmények 2317 megawattja egészíti ki. A tárca közleménye szerint a 2023-as növekedés nemcsak bármely korábbi esztendő adatát múlja felül, hanem több új teljesítmény létesítését is takarja annál, mint amennyi 2020-ig kiépült (1415 megawatt).

A tavalyi bővülés csaknem fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművek üzembe helyezéséből.

Az 50 kilowatt feletti naperőműparkok a múlt nyáron érték el a teljesítménycsúcsukat, augusztus 12-én déltájban több mint 2731 megawattot termelve. A háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavaly felülmúlta a negyedmilliót. Már negyedével több ilyen létesítmény működik tehát hazánkban, mint amennyit a korábbi becslés 2030-ra tartott elérhetőnek. A népszámlálási adatok szerint a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. 

A zöldenergia fokozott hasznosítását idén számos kedvező változással, szabályozási és pénzügyi eszközökkel egyaránt ösztönzi a kormány. A háztartásokat 75 milliárd forint keretösszegű pályázat támogatja a napelemet és tárolót egyszerre tartalmazó modern rendszerek telepítésében. A tárca kitért arra, hogy a Napenergia Plusz Program jóvoltából a lakossági felhasználók körében is folytatódhat a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon.

Nyomás alatt az üzemeltetők

Az Energiaügyi Minisztérium emlékeztetett arra, hogy az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése jelentős kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A MAVIR a tavalyelőtti 293-hoz képest tavaly 1045 negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a magyar áramtőzsdén: tavaly összesen 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen.

A megújulós teljesítmény ugrásszerű növekedéséhez jelentős hálózati és tárolói beruházásokkal szükséges alkalmazkodni az ellátás biztonságának megőrzése érdekében. Idén ezért is kapcsolnak újabb fokozatba az áramhálózati beruházások – emelte ki a tárca.

A villamosenergia-rendszer terhelését csökkentik, rugalmasságát növelik az energiatárolói beruházások is.

A hazai vállalkozásokat egy januárban induló önálló kiírás támogatja a tárolók létesítésében. A cégeknek szóló 62 milliárd forintos pályázat eredményeként a jelenlegi összteljesítményt hússzorosan felülmúló ipari tárolói kapacitás épülhet ki 2026 nyarára. A gazdaság jövője a zöldenergia, a termelés és saját célú felhasználás elősegítését nemcsak energiapolitikai-klímavédelmi, hanem versenyképességi okokból is kiemelt feladataként kezeli a kormány – zárták közleményüket.

Rovatok