Index Vakbarát Hírportál

A határon túlra járhat sok magyar tankolni hétfőtől

2024. január 14., vasárnap 07:03

Január 15-től drágul a benzin és a gázolaj a jövedékiadó-emelés miatt. Ezért sok magyar állampolgár azokba a környező országokba jár át tankolni, ahol számottevően olcsóbban teheti ezt meg.

A kötelező jövedékiadó-emelést két részletben érvényesíti a Mol, melynek második szakasza január 15 hétfőtől lép életbe. Ekkortól kezdve 21 forinttal lesz drágább az üzemanyag – írtuk meg korábban Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója Indexnek adott nyilatkozata alapján.

A holtankoljak.hu szerint a benzin átlagára az emelések után 580 forint/liter, míg a gázolajé 608 forint/liter lesz országszerte.

A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke, Gépész László azt mondta az RTL Híradónak, hogy az áremelkedéssel nem lehet mit kezdeni, azt tudomásul kell vennie a vevőknek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy 21 forintnál magasabb is lehet az áremelkedés egyes kis benzinkutak esetében.

Az RTL Híradó beszámolója szerint Romániában 500 forintért kínálják a benzint egy, a magyar határtól alig egy kilométerre található kúton, ahol már szombaton rengeteg magyar autós tűnt fel.

A csatornának nyilatkozó szakértő azt mondta, hétfőtől még több magyar próbálhat azzal spórolni a havi költségeken, hogy a határon túlra jár át tankolni. Hozzátette, hogy Románia esetében körülbelül 70, míg Szlovénia és Horvátország esetében 50-60 forinttal lesz olcsóbb a benzin átlagosan. Szlovákiában azonban továbbra is drágább marad az üzemanyag, mint Magyarországon.

Rovatok