Index Vakbarát Hírportál

Kereskedelmi és vízummentességi megállapodást írt alá Kína és Svájc

2024. január 15., hétfő 22:01

Kína és Svájc megállapodást írt alá a két ország közötti kereskedelmi szerződés kiterjesztéséről, Kína pedig ezentúl egyoldalú vízummentességet biztosít Svájcnak – közölte a svájci kormány és a kínai állami média hétfőn.

Li Csiang kínai miniszterelnök Bernben találkozott Viola Amherd svájci államszövetségi elnökkel, és megállapodtak a két ország közötti szabadkereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről. E célból megállapodtak egy közös tanulmány véglegesítésében. „Ez egy fontos lépés újabb tárgyalások felé” – közölte a svájci kormány.

Kína azt is bejelentette, hogy ezentúl egyoldalú vízummentességet biztosít Svájcnak, amely pedig könnyebb vízumügyintézést biztosít a kínai állampolgároknak és befektetőknek.

A két vezető a davosi Világgazdasági Fórumot (WEF) megelőzően tárgyalt egymással. Megállapodtak abban is, hogy még az idén újabb kétoldalú találkozóra kerítenek sort, amelyen lesz külügyminiszteri szintű stratégiai egyeztetés, és munkacsoport-találkozókat tartanak pénzügyi, energetikai, oktatáspolitikai témában, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ügyeiről is konzultálnak – adta hírül az MTI.

A kínai miniszterelnök szerint a két országnak még több közös területen kellene együttműködnie, mint például a vámügyek, illetve elősegíteni és megerősíteni az együttműködést a zöld átmenet, a pénzügyek és a digitális gazdaság terén.

A diplomáciai kapcsolatok 74 évvel ezelőtti megteremtése óta a kétoldalú kapcsolatokban nagy előrelépést sikerült elérni

– mondta Li.

Li a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki Svájcba utazott Hszi Csin-ping elnök 2017-es látogatása óta.

Rovatok