Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a Telekom ügyfeleinek: drágulnak a szolgáltatások

2024. január 16., kedd 13:20

A Magyar Telekom bejelentette, hogy 2024. március 1-jei hatállyal 15 százalék mértékű éves inflációkövető díjkorrekciót hajt végre az ügyfélszerződések tekintetében. Mivel a Telekom az ország vezető távközlési szolgáltatója, ez a változás sokakat érint majd.

A Magyar Telekom közleményét azzal kezdte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024. január 12-én közzétette, hogy a 2023. évi átlagos fogyasztóiár-változás 17,6 százalékot ért el. Majd közölték: 

az ügyfélszerződéseknél 2024. március 1-jei hatállyal 15 százalék mértékű inflációkövető díjkorrekciót hajtanak végre.

A cég a weboldalán olvasható közleményben megjegyezte: „a gazdasági és piaci folyamatokat, valamint az ügyfelei érdekeit” is figyelembe vették a döntéshozatalnál. 

Rámutattak, hogy az inflációs ráta emelkedésére figyelemmel a Magyar Telekom általános szerződési feltételei („ászf”) 2022. szeptember 1-től tartalmaznak egy inflációkövető díjkorrekciós klauzulát, amely alapján a havi előfizetési díjak a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, megelőző üzleti év éves átlagos fogyasztóiár-index mértékével egyezően változnak. A társaság úgy módosítja ászf-jét, hogy az éves inflációkövető díjkorrekció mértéke 2024-ben 15 százalék lesz. 

Mire vonatkozik a díjkorrekció?

A weboldalon elérhető tájékoztatóban felsorolják azt is, hogy mire vonatkozik a díjkorrekció:

Kitértek arra is, hogy milyen szolgáltatásokat nem érint a díjemelés:

A forgalmi díjakat, azaz a perc- és SMS-díjakat, kiegészítő szolgáltatások díjait a változás nem érinti, azok nem módosulnak. Ilyenek például az eseti netbővítők vagy a set-top boxok díjai.

A Telekom azt is megválaszolta, hogy mikortól kell fizetnünk az új havi díjakat. „Ahogy tavaly is, a módosított havi díjakkal az első számlákat áprilisban, az eddig megszokott számlázási időszakban készítjük el. Így áprilisban fizeted először az új díjakat.”

Az új havi díjakat március 1. után a Telekom honlapján vagy az alkalmazásba belépve láthatják az ügyfelek majd a Telekom-fiókban.

A kedvezményekkel csökkentett, forintra pontos díjakról munkatársaink szintén március 1-jét követően tudnak tájékoztatást adni

– írják a tájékoztatóban. Jelezték, hogy teendőnk nincs, az új díjakat automatikusan érvényesítik március 1-től.

Vasárnapi tőzsdei összefoglalónkban megírtuk, hogy múlt héten új történelmi csúcsra ért a magyar tőzsde, amiben meghatározó szerepe volt az OTP mellett a Magyar Telekomnak, valósággal megőrültek a befektetők a cég papírjaiért, az új évben már több mint 13 éve nem látott szintre kapaszkodott a részvény.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a Telekom esetében az inflációkövető áremelések profitra gyakorolt hatása, illetve ezzel kapcsolatban az osztalékkilátások jelentik elsődlegesen a hajtóerőt. A szakértő hozzátette, hogy az OTP a hitelezés élénküléséből, a csok plusz elindulásából is profitál, valamint tovább terjeszkedik Ázsiában is.

Rovatok