Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul kerülhet az uniós mezőny élére Magyarország

2024. január 16., kedd 14:45

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar gazdaság jóval az uniós átlag felett növekedhet idén, amellyel az uniós rangsor élmezőnyébe kerülhet – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek találkozóját követően Brüsszelben.

A magyar pénzügyminiszter leszögezte, hogy az ukrajnai háború ügyében a magyar kormány az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazza, a pénzügyi támogatást a létező eszközökön keresztül képzeli el.

Bár az Európai Bizottság pesszimistább a magyar kormánynál, őszi előrejelzésük szerint a magyar gazdaság 2024-ben 2,4 százalékkal bővülhet, amely jelentősen meghaladja az Európai Unió 1,3 százalékos átlagát 

– fejtette ki a tárcavezető, megjegyezve, hogy a kormány ennél magasabb, 3,6 százalékos gazdasági bővüléssel számol. Az Európai Bizottság előrjelzését túlszárnyaló magyar kormányzati számokat több tényezővel indokolja a pénzügyminiszter:

Az MTI tudósítása szerint a találkozón szóba került az őszi jelentésben megállapított munkanélküliségi szint is, amely az unióban jelenleg 6 százalék körül alakul. A magyar munkanélküliségi ráta ennél jóval kedvezőbb, továbbra is tartósan 4 százalékon áll, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. 

Szóba kerültek az Ukrajnának szánt támogatások is

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN) foglalkozott az Ukrajnának szánt további támogatások kérdésével is.

Az unió elismeri, hogy az Ukrajnának szánt 50 millió euró jelenleg nem áll rendelkezésre

– fogalmazott Varga Mihály. Elmondta, hogy az ülésen trió elnökségi partnerként támogatásáról biztosította a belga EU elnökség féléves prioritásait, különös tekintettel az EU versenyképességének javítását és a tagállami költségvetési bevételek megszilárdítását célzó kezdeményezésekre.

Ukrajna pénzügyi támogatása átmenetileg megoldható a már létező pénzügyi eszközökön keresztül is. Az Európai Tanácsnak az éves felülvizsgálatok alapján lehetősége nyílik megvitatni, hogy Ukrajna megfelelően teljesítette-e a számára meghatározott előfeltételeket és követelményeket. Majd pedig ennek tükrében dönthet a következő évre vonatkozó pénzügyi támogatás szükségességéről

– fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy magyar részről évenkénti felülvizsgálatra és egyhangú döntéshozatalra épülő rendszer létrehozását javasoljuk Ukrajna támogatásának ügyében.

(Borítókép:  Egy férfi sétál az Európai Bizottság székhelyének otthont adó Berlaymont épületnél 2023. május 16-án Brüsszelben, Belgiumban. Fotó: Omar Havana / Getty Images)

 

Rovatok