Index Vakbarát Hírportál

Mellbevágó adatok érkeztek az üzemanyagokról, ez áll a háttérben

2024. január 17., szerda 17:42

A tavalyi üzemanyag-forgalom vizsgálatakor több egyedi tényezőt is figyelembe kell venni – nyilatkozta az Indexnek Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza azzal kapcsolatban, hogy 2023-ban összességében csökkent a megvásárolt üzemanyag mennyisége. Az elemző szerint 2024-ben a reálbérek várható további növekedése mellett a fokozott gazdasági teljesítmény azt eredményezheti, hogy újra emelkedni fog az üzemanyag-fogyasztás.

„A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) közzétette a tagvállalatainak tavalyi összesített üzemanyag-forgalmát, amelyből kiderül, hogy az előző évben összességében csökkent a megvásárolt üzemanyag mennyisége. Az azt megelőző évvel, tehát 2022-vel való összehasonlításakor azonban több egyedi tényezőt is figyelembe kell venni” – mondta az Indexnek a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza.

A MÁSZ korábban az alábbi megállapításokat tette:

A minisztérium árnyalta a képet

A részletes kérdéseinkre válaszul Suppan Gergely leszögezte, hogy 2022. december 6-ig, azaz szinte az év egészében érvényben volt a kedvezményes, 480 forintos üzemanyagár – ezt az adatot értelmezésekor szerinte mindenképpen fontos figyelembe venni. 

A vezető közgazdász szerint mivel kezdetben a külföldiek is vásárolhattak kedvezményes áron, ez 2022 március közepéig extra keresletet okozott a hazai benzinkutakon. Tovább emelhette a forgalmat 2022-ben az ársapka kivezetéséhez kötődő belföldi többletkereslet is, amelyet az előrehozott vásárlások generáltak.

Tavaly év végén a csökkenő üzemanyagáraknak és az egyre erőteljesebb reálbér-növekedésnek köszönhetően azonban októberben és novemberben már mérsékelt javulás látható az előző hónapokhoz képest. Novemberben 1,5 százalékkal emelkedett a benzinkutak forgalma októberhez képest, és reményeink szerint decemberben tovább javult a forgalom.

Suppan Gergely szerint idén a reálbérek további és számottevő növekedése mellett várható a gazdasági konjunktúra megindulása is. Azaz a fokozott gazdasági teljesítmény is azt eredményezheti, hogy újra emelkedik majd az üzemanyagfogyasztás.

Mindez pedig hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához, a 4 százalékos GDP-bővülés eléréséhez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza zárásként azt is hozzátette, hogy ennek már látszanak a pozitív jelei, a fogyasztói bizalom januárjában egy hónap alatt rekordmértékben javult, elérve a háború kitörése előtti szintet. A mutató további javulását a gazdasági fundamentumok pozitív változása és az infláció jelentős visszaesése is támogathatja.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok