Index Vakbarát Hírportál

Ismét drágul az üzemanyag

2024. január 17., szerda 11:59

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik. A benziné 3, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 4 forinttal lesz magasabb literenként.

A héten pénteken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik – tájékoztatott erről a holtankoljak.hu.

Előbbi bruttó 3 forinttal, míg az utóbbi bruttó 4 forinttal lesz magasabb.

Az aktuális átlagárakat figyelembe véve, amennyiben a kutakon is megjelenik a fenti változás, az alábbi átlagárakon tankolhatunk literenként péntektől:

„Az üzemanyagpiac nyugodt és kiegyensúlyozott, nincsenek ellátási problémák. Ahogy teljesen beépül a jövedékiadó-emelés az árakba is, egy rendezett időszak következik” – összegezte korábban az Indexnek a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az üzemanyagpiaci helyzetet. Mint ismert, decemberben a Mol-csoport az Index hasábjain jelentette be, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesíti a jövedékiadó-emelést.

Az első emelésre január elsején került sor, a másodikra pedig hétfőn, január 15-én lehet számítani. Mindkét esetben nagyjából 20-20 forinttal. Érdemes arra is kitérni, hogy az első emelés következtében 

A MOL-CSOPORT LÉPÉSÉNEK PIACFORMÁLÓ HATÁSA VOLT, A PIACI SZEREPLŐK KÖVETTÉK AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB VÁLLALATÁT AZ ÁRAZÁSBAN.

Bár január 15-én beépítik a kiskereskedelmi árakba a jövedéki adó másik felét is, ezzel együtt is jóval olcsóbb lesz az üzemanyag, mint pár hónappal ezelőtt.

Korábban kilengéseket tapasztalhattunk a Brent típusú olaj árának alakulásában a héten, hiszen járt 80 dollár közelében is, de lecsökkent egészen 76 dollárig. De a hét eleji és a mostani állapotot figyelembe véve a változás mértéke elenyésző, ugyanis az aktuális ár 78 dollár – összegezte a holtankoljak.hu.

Rovatok