Index Vakbarát Hírportál

Bekeményített a kormány a gyógyászati segédeszközöknél a visszaélések miatt

2024. január 20., szombat 14:24

Akár 80 ezer forintot is fizethetnek egy bizonyos gyógycipőért februártól azok, akik enyhe lábdeformitás kezelésére vásárolnának úgynevezett C1-es lábbelit, ugyanis a kormány megszüntette az arra vonatkozó tb-támogatást.

A fenti betegségben szenvedőknek legkésőbb január 31-ig kell leadniuk a felírt vényeket a cipészeknek, mert megszűnik a lábdeformitás kezelésére szolgáló gyógycipők tb-támogatása és már csak teljes áron kaphatják meg, ami elérheti a 80 ezer forintot is – írja a Népszava

A gyógycipő készítők tavaly ősszel kérték, hogy töröljék a támogatott termékek közül az említett lábbelit, ugyanis az egészségbiztosító 16 800 forintban határozta meg a közfinanszírozott árat, ennek 50 százalékát fizette.

De a cipészeknek több tízezer forint veszteségük volt az elkészítésükben, és ezt a biztosító sem kompenzálta. Tehát, akinek ilyen gyógycipőre lesz szüksége februártól, piaci áron a korábbi 8400 forint térítési díj helyett harminc-negyven ezer forintot is fizethet. 

Tavaly kezdődött a betegeknek rendelt gyógyászati eszközök csökkenése – a gyógycipőkből 118 ezerrel kevesebbet írtak fel a pácienseknek 2023 novemberére, mint az azt megelőző év azonos időszakában, mert a kormány szigorította a gyógyászati segédeszközök felírását.

Ennek oka a Nemzeti Védelmi Szolgálat által tapasztalt nagyobb visszaélések sorozata volt. Ezt követően gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok és a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét mellékelni – írja a lap.

Rovatok