Index Vakbarát Hírportál

Az FBI nem hajszolja úgy a bűnözőket, mint a NAV az ukrán gabonát

2024. január 20., szombat 13:58

Idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül: közúton, vízen és a vasúti forgalomban is fokozottan figyelik a gabonát szállító járműveket – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton. A NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, amelyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek. Amennyiben azt látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána.

Tavaly áprilisban az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom hatálybalépésével vette kezdetét egy ellenőrzés-sorozat, amely jelenleg is tart. Ez idő alatt a járőrök több ezer, gabonát szállító kamiont, vasúti szállítmányt és teherhajót vizsgáltak át – tudatta a NAV.

A pénzügyőrök a vízi úton érkező gabonaszállítmányokat a Duna teljes magyarországi szakaszán járőrhajókkal tartják folyamatos kontroll alatt

– idézte a NAV közleményéből az MTI. A kommüniké szerint a Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik. 

Járőrök erednek a gyanús áru nyomába    

Mint írták, autópályán, közúton, telephelyen és vasúti forgalomban a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, amelyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek.

Amennyiben azt látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána. Az ország bármely pontján azonnal ellenőrizni tudják a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések betartását

– árulták el. A rendeletet megsértő fuvarozók a szállított áru adó nélküli értékével megegyező összegű bírságra számíthatnak  írják a közleményben. Korábban nagy elemzésben mutattuk be, hogyan teheti tönkre a magyar mezőgazdaságot az olcsó ukrán gabona, amit ide kattintva tud elolvasni.

Rovatok