Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály valami csípőset küldött Karácsony Gergelynek a szombati ebéd mellé

2024. január 20., szombat 12:38

Példátlannak nevezte a pénzügyminiszter, hogy miközben a főváros polgárai és vállalkozásai eleget tesznek az adózási előírásoknak, addig a főpolgármester, Karácsony Gergely fittyet hány azokra. A Világgazdaság online kiadásában szombaton megjelent interjújában Varga Mihály leszögezte: annak ellenére, hogy Karácsony Gergely felszólította rá, nem tervezi lemondását, de megjegyezte, lemondása sem mentesítené a főpolgármestert a törvények betartásának kötelezettsége alól.

Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjúban arról is beszélt, hogy idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, az államadósság 21 százalékát a lakosság finanszírozza. Emellett erős üzeneteket küldött Budapest főpolgármesterének:

Varga Mihály: ha fizetnének, ritkábban kellene inkasszózni

A tavalyi év végén az Indexnek adott interjújában Varga Mihály elmondta, hogy ha a főváros fizetne, akkor ritkábban kellene inkasszózni. 

„Elképesztőnek tartom, hogy a főváros ezt meglépte. Miközben a budapesti emberek és vállalatok fizetik az adót, a főváros vezetése kijelenti: ők nem fizetnek adót. Elfogadhatatlannak tartom a jogszabály megszegését. Másrészt milyen társadalmi együttműködés az, ahol az ország leggazdagabb városa nem hajlandó részt venni abban a közös tehermegosztásban, amely a vidéki településeket kívánja segíteni. 700 önkormányzat fizeti ezt az adót, a főváros pedig törvénysértő módon nem” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

ADDIG INKASSZÓZIK A MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR, AMÍG A JOGOSAN JÁRÓ ÖSSZEGEKET BE NEM SZEDJÜK A FŐVÁROSTÓL

– árulta el interjúnkban Varga Mihály, majd feltette a kérdést: „hová lett a Tarlós István után maradt 214 milliárd forint?” Azzal folytatta, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy egy olyan városban, ahol 250 milliárd volt a helyi iparűzési adó bevétele, 50 milliárd forint kifizetése gondot jelent. „Szándékosság áll fenn, ezért a rendelkezésünkre álló jogi eszközöket érvényesítjük, az inkasszó megtörtént. Legutóbb 3,8 milliárd forintot inkasszóztunk, és addig folytatjuk, amíg a teljes összeget be nem szedjük a fővárostól. A fővárosnak védettséget adó másodfokú döntés hatálya lejárt, így a védettség megszűnt, az állam pedig érvényesíthette az inkasszót” – mondta lapunknak Varga Mihály.

(Borítókép: Varga Mihály és Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata, Kaszás Tamás / Index)

Rovatok