Index Vakbarát Hírportál

Váratlant húzott a kormány, lesznek, akik nagyon örülnek

2024. január 23., kedd 05:59

Ösztönözheti a vállalkozói hitelfelvételt és élénkítheti a kereskedelmi partnerbankok hitelnyújtási aktivitását a garanciadíjak hétfőn bejelentett csökkentése – közölte a KAVOSZ Zrt. hétfőn az MTI-vel. Hétfőn a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lefelezte, legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait.

Mint ismert, a Széchenyi Kártya Program Max+ bővítéséről már döntött a kormány, a garanciadíj-csökkentés pedig tovább mérsékli a vállalkozásokat terhelő hiteldíjat, a KAVOSZ ezért üdvözli a bejelentést.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn jelentette be, hogy összhangban a kormány gazdaságösztönzési céljaival, a vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

lefelezte, a legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait.

Erre azt követően került sor, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mint tulajdonosi joggyakorló a növekedés helyreállításának támogatása érdekében arra utasította a Garantiqát, hogy érdemben csökkentse kezességvállalási díjait.

Jó hír a kis- és közepes vállalkozásoknak

A KAVOSZ hétfői közleménye szerint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ kiemelt stratégia partnere. A Garantiqa kezességvállalása kötelező eleme a legtöbb Széchenyi Kártya konstrukciónak, amely révén még több vállalkozás számára válnak elérhetővé támogatott finanszírozási lehetőségek.

A közlemény szerint a Széchenyi Kártya Program Max+ beruházási hitelei körében nulla százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, a folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek. Hozzátették, hogy

a kis- és közepes vállalkozások támogatása, fenntartható fejlődésük ösztönzése nemzetgazdasági érdek.

Ennek kiemelt feltétele a hitelezési aktivitás fenntartása, a vállalkozások versenyképessége érdekében biztosítani kell a kedvezményes finanszírozási feltételeket.

A Széchenyi Kártya Program keretében tavaly több mint 46 ezer szerződést kötöttek majdnem 1700 milliárd forint összegben, létrejötte óta több mint 480 ezer ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben. Jelenleg naponta körülbelül 300 hiteligénylést fogadnak be több mint 11 milliárd forint összegben.

A KAVOSZ fontosnak tartja, hogy a program 2024-ben is változatlan feltételekkel és a legalacsonyabb fix kamatokkal áll a vállalkozók rendelkezésére – olvasható a közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaság ösztönzési céljaival összhangban, a hazai kis- és középvállalkozások könnyebb hitelhez jutását elősegítendő, csökkenti garanciadíjait a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2024. január 22-től. Így egyes, állami garanciatámogatás mellett nyújtott termékek esetében lehetőség nyílik akár díjmentes kezességvállalás igénybevételére

– mondta a díjcsökkentéssel kapcsolatban Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Garantiqa a kis- és középvállalkozások finanszírozásában húzóterméknek számító – a társaság 2023-as kezességvállalásainak mintegy 80 százalékát kitevő – Széchenyi Kártya Program hitelei esetében csökkenti legnagyobb mértékben díjait. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 hitelgarancia SZK MAX+ konstrukcióban a KKV-k által fizetendő garanciadíj 0 százalékra csökken, ami azt jelenti, hogy a termékhez kapcsolódó díjtámogatást figyelembe véve, a kis- és középvállalkozásoknak nem kell kezességvállalási díjat fizetniük. Az SZK MAX+ folyó és likviditási hitelek tekintetében pedig a díjak felével számolhatnak a hazai kis- és középvállalkozások.

A Garantiqa emellett a nem Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó, általános állami viszontgaranciával biztosított kezességvállalásai esetében is komoly díjcsökkentést hajt végre.

A beruházási hitelek esetén a díjtámogatást figyelembe véve a KKV-k által fizetendő garanciadíj 0,5 százalék alatt marad.

A díjcsökkentés jelentős mértékben segítheti a fejlesztésben, beruházásban gondolkodó cégek döntését. Ráadásul a díjcsökkenéssel újabb hazai KKV-k számára válik elérhetővé a piaci vagy támogatott hitelek igénybevétele, hiszen a garanciavállalás számottevően csökkenti a bankok finanszírozási kockázatát. A Garantiqa így járul hozzá a beruházások magas szinten tartásához, a gazdasági növekedés helyreállításához, és a munkahelyek megvédéséhez – emlékeztetett Szabó István Attila.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok