Index Vakbarát Hírportál

Tiborcz István agrárbizniszbe fogott

2024. január 24., szerda 14:03

A mezőgazdaság, fa- és erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: a cég által menedzselt Főnix Magántőkealap vásárolta meg az eddig olasz tulajdonban lévő Drawa Kft.-t. Az akvizíció keretében Somogyban 5000 hektárt meghaladó földterület, korszerű faipari üzem és raklapgyártó-gépsor, valamint egyéb ingatlanok kerültek újfent magyar tulajdonba. A tranzakciót a Gránit Alapkezelő a BDPST Agráripari Holding Zrt.-vel mint szakmai befektetővel közösen valósítja meg.

Ismét magyar tulajdonba kerül mintegy 5200 hektárnyi földterület,

Somogy vármegyében, miután a Gránit Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix magántőkealap megvásárolta az ezeket tulajdonló Drawa Kft.-t az olasz Proposta S.p.a.-tól. A tranzakcióban a BDPST Agráripari Holding Zrt. is részt vesz szakmai befektetőként, ezzel az első lépéssel megalapozva a BDPST Group mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kialakítandó befektetési portfólióját.

Együttműködés a helyi gazdákkal

A közlemény tanúsága szerint a megvásárolt cég kapcsán a felek célja a meglévő munkahelyek megőrzése mellett új munkahelyek teremtése, kiemelten a helyi közösségek számára. További cél a helyi gazdákkal és gazdaságokkal való együttműködés erősítése, valamint egy hosszú távon is fenntartható és értékteremtő üzleti modell kiépítése.

A BDPST Group és menedzsmentje számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság, hogy egy élhető bolygót hagyjunk a következő generációknak. Ezeket a szempontokat mérlegelve lépünk be tőkebefektetőként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területére, hogy hozzájáruljunk a szegmens modernizálásához, és a fenntartható működés erősítéséhez

– mondta Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa és igazgatósági elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök veje. Hozzátette: a tranzakció által érintett területeken és ingatlanokon a jövőben értékteremtő korszerűsítés munkálatokat kezdődnek meg a fenntarthatósági célok elérése érdekében.

Fenntartható befektetési döntések

Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója pedig úgy fogalmazott: a Gránit Alapkezelő az általa menedzselt magántőkealapok esetében is arra törekszik, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamokat biztosítson befektetői számára, előtérbe helyezve az értékteremtő és fenntartható befektetési döntéseket.

A Főnix Magántőkealap a tranzakcióval egy hosszú távú célt tűzött zászlajára, amelynek fontos eleme a példamutató gazdálkodás kialakítása, a környezet és a természeti kincsek megóvása és a felelős gazdálkodás megvalósítása, valamint a térség gazdaságának fellendítése.

A Gránit Alapkezelő és a BDPST Agráripari Holding Zrt. szakmai partnersége a cégcsoport által a jövőben tervezett mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetések vonatkozásában további szinergiákat nyithat meg.

Rovatok