Index Vakbarát Hírportál

Itt a válasz korunk legnagyobb próbatételére, Bábolna már élesítette

2024. január 24., szerda 12:29

Az önkormányzat vezetésével Bábolnán alakul meg az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett, jórészt napelemekre alapuló energiaközössége – közölte a település polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Horváth Klára független polgármester ismertetése szerint a közösség tagjai egymás között értékesíthetik az áramot. A háztartási kiserőművek termelését a társulás ipari szereplői használhatják fel, a lakosság az általános átvételi árnál drágábban adhat el, az átvevő pedig a piacinál kedvezőbb áron vételezhet.

Az önkormányzat az intézményekre telepített napelemmel vesz részt a közösségben, valamint a bábolnai fürdő 50 kilowattos gázmotorjával, amely termálvízből kinyert metán elégetésével termel hőt és áramot.

Bábolnán telepítik az ország első V2G fajtájú elektromosbusz-töltőjét, amelynek különlegessége, hogy igény esetén a járműből képes visszatáplálni a hálózatba. A berendezés 160 kilowattos kapacitásával nagyobb lesz egy Tesla töltőnél – mondta az MTI-nek a projekt műszaki vezetője.

A hálózathoz három kapcsolási körben összesen 60 háztartás is csatlakozik, valamint belép az IKR saját, 340 kilowattos naperőművével. Az összesített beépített kapacitás jelenleg 1,5 Megawatt. A termelt áramot a baromfi-feldolgozással foglalkozó OSI Food Solutions Hungary Húsipari Kft. vásárolja meg.

A rendszert kiegészíti egy 100 kilowattos, akkumulátoros áramtároló egység, amely képes az igénybevétel egyenetlenségeit kisimítani.

Az önkormányzat által vezetett konzorcium 300 millió forintos pályázati forrást nyert el napelemek telepítésére, valamint az energiatermelő rendszereket összehangoló, az elszámolást segítő számítógépes program terveztetésére.

Óriási potenciál van benne

A napokban Lantos Csaba energiaügyi minisztert többek között erről kérdeztük. Akkor kifejtette az Indexnek, hogy napjainkban két működő energiaközösség van: „de valóban számos nehézségen kellett keresztülmennie ennek a két vállalkozó kedvű társaságnak”. Emlékeztetett,

a kormány dolgozik a részletszabályokon, hogy első körben az ipari környezetben, a vállalatok számára könnyítse meg az energiaközösségek létrehozását.

Hiszen a gazdaság versenyképessége azon múlik, hogy a termelő cégek elfogadható áron jutnak-e hozzá az energiához. A tárcavezető azt is kiemelte, hogy többek között az áramárplafonnal és a rendszerhasználati díjak csökkentésével már mérsékelték a vállalatok terheit, vizsgálják, hogy ebben lehet-e további mozgástér. Természetesen a folytatásban foglalkoznak a települési energiaközösségek helyzetének javításával is.

Korábban Palkovics László korábbi energetikáért felelős miniszter is arról beszélt lapunknak, hogy ez a megoldás a jövő. A Tiszta Energiák ügyvezető igazgatója pedig azt hangoztatta, hogy a legjobb megoldás az energiaközösségek létrehozása lenne. Jó példa erre a társasházaknál megfigyelhető elszámolás: ott a közösség csak a közös helyiségek elszámolásában veheti figyelembe a megtermelt áramot, amik egy villanyórán vannak.

Rovatok