Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor és Matolcsy György miatt közölt cáfolatot az MNB

2024. január 24., szerda 20:39

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos oldalán cáfolta azt általuk „sajtópletykaként” aposztrofált híresztelést, miszerint a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Közleményében a jegybank azonnali helyreigazítást követel minden sajtóorgánumtól, amelyik terjesztette ezt az állítást.

Mint írják, a jegybank „messzemenőkig tiszteletben tartja” a mindenkori elnök megbízatásáról szóló 2013. évi CXXXIX. törvényt. Hozzáteszik, hogy a jegybank elnöke és a miniszterelnök – azaz Matolcsy György és Orbán Viktor – már 2019-ben leszögezték, hogy „nem tartják elfogadhatónak a jegybanktörvény személyes okokból történő módosítását”.

Az MNB szerint alaptalan, hogy Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a kormány vagy a miniszterelnök felé.

Az MNB számára nem léteznek személyes érdekek. Egyetlen érdek létezik, Magyarország érdeke, azaz a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása

– írja a jegybank a kommünikében.

Az MNB a közlemény végén arra kéri a sajtót, hogy ne terjesszen „hamis állításokat légből kapott pletykák alapján”. Azoktól a médiumoktól pedig, amelyek már megtették, azonnali helyreigazítást követel.

Borítókép: Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rovatok