Index Vakbarát Hírportál

Budapesten már negyedmillió forint az albérletek átlagára

2024. január 25., csütörtök 11:26

A múlt év utolsó hónapjában havi összevetésben csökkentek az országos és a budapesti átlagos albérletárak, ám január első két hetében Budapesten máris drágulás tapasztalható, Szegeden pedig a BYD kínai elektromosautó-gyár hozhat változásokat.

Bár bérletidíj-csökkenéssel zárta a tavalyi évet az albérletpiac, januárban máris új lendületet kapott – közölte lapunkkal Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Országosan 0,2, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az albérletárak decemberben a KSH–ingatlan.com lakbérindex adatai alapján.

A fővárosi albérletpiacon januárban viszont máris drágulás látható, az átlagos bérleti díj 250 ezer forintra emelkedett.

Ez részben a reálbérek növekedésének tudható be. A vármegyeszékhelyeken ezzel szemben stagnáltak a bérleti díjak, kivétel ez alól Debrecen, ahol 43 százalékkal, és Győr, ahol 27 százalékkal emelkedtek a díjak.

A vármegyeszékhelyeken az átlagos lakbér 140 ezer forint volt januárban a kínálati piacon. Ez nem jelent változás decemberhez képest, éves szinten azonban komoly, 17 százalékos emelkedést jelent.

Szegeden sem örülhetnek sokáig a pusztán 8 százalékos éves bérletidíj-emelkedésnek, hiszen a következő időszakban az elektromosautó-gyár, a kínai BYD városba költözése jelentősebb felértékelődést hozhat.

2024 első három hetében Budapesten pedig több mint 1000 lakással bővült a kínálat, de ezzel párhuzamosan a bérleti díjak is emelkedtek. A fővárosi átlagos havi bérleti díjak 250 ezer forintra emelkedtek az előző hónapokban látott 240 ezer forintról. Mint írják, a még várható reálbér-növekedésen túl az is közrejátszik, hogy a tulajdonosok rendkívül érzékenyek a bérlők fizetőképességére. Egy részüknél az inflációhoz kötik a bérleti díj emelését. 

Rovatok