Index Vakbarát Hírportál

Kisokos a nagy OTP-bankos változásokhoz

2024. január 25., csütörtök 11:46

Fokozatosan kivezeti az OTP Bank a régi netbankot a lakossági ügyfeleknél. Az új internet- és mobilbankot már mintegy 2 millió OTP-ügyfél használja. A pénzintézet első lépésként január 24-től korlátozta az átutalásokat, amely szerint maximum 1 millió forint értékben indíthatnak átutalásokat naponta.

A digitális fejlődés miatt. Számos olyan új funkció van, amelyre ügyféligény keletkezett az elmúlt években. Például az Open Banking, amivel más banknál vezetett számládat is láthatod.

Ezeket az új funkciókat a régi netbankba lefejleszteni nehezebb lett volna, mint újat készíteni.

Az ügyfelek egyre nagyobb része már a mobilján intézi a pénzügyeit is. Ennek következtében a fejlesztések a mobilbanki szolgáltatásokra terelődnek, ugyanakkor jogszabályi előírás az, hogy a banknak minden olyan csatornán biztosítania kell a szolgáltatást, amelyre ügyfélszerződéssel rendelkezik. Ezért az internetbankot is folyamatosan fejleszteni kell. Talán sokan emlékeznek arra, hogy a mobiltelefonok megjelenésekor WAP banki szolgáltatások voltak, ám az okostelefonok elterjedése ezeket feleslegessé tette. Már egy évtizede nincs a piacon ez a szolgáltatás.

A régi rendszert használó ügyfelek átmeneti jelleggel még tudnak tranzakciókat indítani a régi rendszerben, azonban a bank 1 millió forintban korlátozta a rendszerben indítható átutalások összegét.

Elenyésző számú ügyfelet érint ez a módosítás, hiszen az 1 millió forint feletti átutalások nem túl gyakoriak a lakosság körében.

Az ő esetükben majd akkor lesz fontos továbblépni, amikor néhány hónap múlva az OTP úgy dönt, hogy leállítja a párhuzamosan futó régi netbankot. Ez akkor következhet be, ha az ügyfelek döntő része már az új netbankban regisztrált.

Az OTP Bank honlapján létre kell hozni egy digitális fiókot, amellyel az ügyfél ezután be tud lépni az asztali és a mobilalkalmazásba egyaránt. Fontos tudni, hogy ezt a regisztrációt a már meglévő ügyfeleknek is meg kell tenniük, és a régi azonosítók nem használhatók tovább. A regisztrációhoz egy élő e-mail-címre van szükség.

Az ügyfelek döntő többsége (70-80 százalék) pénzügyeinek intézéséhez már mobilalkalmazást használ. Az előző verziót az OTP Bank már korábban kivezette. Ezért azoknak, akik az OTP mobilalkalmazását használják, ez a hír nem jelent változást.

Az adathalászat ma a csalások döntő részét képezi.

2023 harmadik negyedévében az átutalásos csalások összege meghaladta a 9 milliárd forintot. Egy-egy számláról átlagosan 1,6 millió forintot vesznek le a csalók.

Míg a bankkártyáknál speciális biztonsági elemek, az erős ügyfél-hitelesítés (ujjlenyomat vagy egyedi kód használata) védi az ügyfeleket, addig az átutalásoknál ez még nem kellően kialakult. Ennél is nagyobb gond, hogy az ügyfelek döntő része – miután megtévesztik – maga indítja el az utalásokat a csalók számára. Például úgy, hogy a csaló banki ügyintézőnek kiadva magát azt mondja az ügyfélnek: támadás érte a számláját, és a pénzét csak úgy tudja megmenteni, ha azt egy másik biztonságos számlára utalja.

Cikkünk megírásában Homa Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi tanácsadója, és kollégánk, Nagy László Nándor gazdasági szakújságíró volt segítségünkre.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok