Index Vakbarát Hírportál

Adócsökkentéssel szorítaná 500 forint alá az üzemanyagárat az árnyékkormány

2024. január 26., péntek 20:01

Az árnyékkormány szerint nem emelni kell az adókat és az árakat, hanem csökkenteni. Elmondásuk alapján garantálni tudnák a literenkénti 500 forint alatti árat mindkét üzemanyagtípusnál.

Az Orbán-kormány a benzinkutakon bizonyítja, hogy az idei év is a megszorításoké lesz, hiszen még a január sem telt el, máris túl vagyunk négy benzináremelésen – írja Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter a DK legújabb közleményében.

Ez azt jelenti, hogy már most évi 40-50 ezer forintot vett ki az autósok zsebéből a kormány, miközben a dráguló üzemanyagok miatt minden más is drágulni fog a boltokban.

Az árnyékkormány szerint a gazdaság beindításához nem emelni kell az adókat és az árakat, hanem éppen érdemi csökkentésre van szükség. Az árnyékkormány adócsökkentéssel tudná garantálni a literenként 500 forint alatti üzemanyagárakat a magyaroknak.

Ehhez az alapüzemanyagokon lévő 27 százalékos áfát átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5 százalékra,

míg a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra kellene csökkenteni. Ez lenne a megoldás, nem az újabb megszorítások és az adó-, valamint áremelések.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Adó- és áremelések helyett adócsökkentést és béremelést, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarnak.

Rovatok