Index Vakbarát Hírportál

Nagy változás a Heinekennél, a soproni sörgyárat is érinti

2024. január 26., péntek 14:09

Üzemenként akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás és átlagosan 50 százalékos szén-dioxid-csökkentés érhető el a Heineken sörgyáraiban, a dekarbonizációs folyamat első körben 15 üzemet érint, köztük a soproni termelést. Előremutató, hogy az energiahatékonysági projektet a virtuális térben, digitális ikertechnológia segítségével készítették elő.

A világ több mint 70 országában jelenlévő Heineken sörgyártó a Siemenst választotta partnerének a globális nettó zéró kibocsátási ütemterve megvalósításához, melynek célja, hogy 2030-ra nettó nullára redukálják a közvetlen (Scope 1) és a vásárolt energiából származó (Scope 2) kibocsátásukat az összes gyártóüzemükben – adták hírül az érintett felek pénteken. A két vállalat így egy hosszú távú szén-dioxid-mentesítési program keretében, Siemens-megoldásokkal csökkenti sör-, illetve malátagyártó telephelyeinek energiafelhasználását.

Utat tör a legmodernebb technológia

Ehhez elkészítették egy tipikus Heineken-sörgyár energiarendszerének virtuális modelljét, és így, digitális ikertechnológia segítségével elemezték a jelentős energiamegtakarításra alkalmas területeket.

Ennek megvalósítása érdekében skálázható, végponttól végpontig tartó energiahatékonyságot növelő megoldásokat vezetnek be a holland söripari konszern gyártóüzemeiben.

A dekarbonizációs folyamat során ezeket először 15 üzemben alkalmazzák, többek közt a hazai gyártóegységben, Sopronban is.

Mint ismert, korábban a Heineken Hungária Martfűn is termelt, ám a Jász-Nagykun megyei telephely 2018-ban bezárt. Azóta a budapesti központtal működő vállalat teljes gyártókapacitása Sopronban összpontosul.

Csökken a fosszilis kitettség

A globális projekt során a digitális ikerszimulációk, valamint az egyes telephelyek működési adatait felhasználva a Siemens emellett megújuló energiával működő hőszivattyúkkal villamosítja majd az üzemekben a fűtési és hűtési folyamatokat, csökkentve ezzel a sörgyár fosszilis energiahordozókra való utaltságát. A rendszert a Siemens Cooling Plant Optimization algoritmusa felügyeli, vezérli és optimalizálja, amely

beépített analitikát használ a telephelyek adatainak elemzésére, ezzel csökkentve az energiaköltségeket, valamint biztosítva a hatékony működést.

A megállapodás része egy ötéves teljesítmény- és felügyeleti szerződés is, amelynek keretében a Siemens a termelőegységek adatain alapuló távfelügyeletet biztosít.

Rovatok