Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő közeleg az autósoknak

2024. január 29., hétfő 14:33

Szerdán éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves vármegyei és országos autópálya-matricák. A mentességek és a nagycsaládos kedvezmények megújításának szintén 2024. január 31. a határideje.

A jóhiszemű felhasználókat védő 1 órás türelmi idő lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg a pályamatricát.

Mentesülhet a büntetés alól, aki a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül megveszi, de a büntetés után is lehet könnyítést kérni – ismertette közleményében az e-autopalyamatrica.hu.

Mentesülés éves matrica vásárlásától: a gépjármű üzembentartója a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül kérheti a járműre irányadó éves országos matrica vásárlásával a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett – korábban meg nem fizetett – pótdíjak visszavonását.

Pótdíjmaximalizálás: ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására 75 nap áll az üzembentartó rendelkezésére.

Az e-autopalyamatrica.hu oldalt üzemeltető Biorobotok Informatikai és Adatfeldolgozási Kft. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. hivatalos viszonteladó partnere – figyelmeztet az e-autopalyamatrica.hu.

Drágultak a 2024-es autópálya-matricák

Ahogy az Index beszámolt róla, tavaly december óta árulják a 2024-es autópálya-matricákat, amelyek ára átlagosan 18 százalékkal emelkedett.

A vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, ami leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években.

Az egynapos matrica márciusi bevezetése sem rendezi át érdemben ezt a trendet, mert az a személyautókra (és motorkerékpárokra) érvényes D1 kategóriában 5150 forintba kerül majd, miközben a 10 napos 6400, az éves vármegyei matrica pedig 6600 forint lesz 2024-ben.

Magyarországon idén 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok, így összesen már megközelítőleg 2 ezer kilométeres gyorsforgalmi úthálózaton kell e-matricát használni.

Várhatóan fizetős lesz teljes hosszában az M0-s, az M44-es a Lakitelek–Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc-észak és -dél között, az M6-os Bátaszék és az M6–M60 csomópont közötti részén, az M4-es Jászberény és Abony-észak, illetve Abony-kelet és Szolnok-nyugat szakaszán, valamint az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig.

Mindez azt is jelenti, hogy jövőre már Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben is lesznek fizetős útszakaszok.

Rovatok