Index Vakbarát Hírportál

Drágul az üzemanyag szerdától

2024. január 29., hétfő 13:22

A benzin és a gázolaj ára szerdán már biztosan emelkedik. Az egész hetet nézve, akár 10 forint is lehet az áremelkedés mértéke.

Január utolsó napján, szerdán emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is.

Ez részben az emelkedő olajárnak, részben a gyengülő forintnak tudható be.

Mindkét termék esetében bruttó 7-7 forint lesz az emelkedés mértéke, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd – írja a holtankoljak.hu.

Így szerdától az alábbi átlagárakra számíthatunk:

Ezek állnak a háttérben 

A portál egy részletesebb árváltozás-előrejelzésben azt írta: a vörös-tengeri összetűzések miatt a héten jelentősen megugranak az olajárak. 

A Brent hordónkénti ára 77,9 dollárról közel 83 dollárig ugrott, ami egy hét alatt 6 százalékos emelkedést jelent. A londoni elemzőházak nem számítanak arra, hogy az erre az évre jósolt 80 dolláros olajárat ez a mostani helyzet tovább drágítja. Átmeneti emelkedésre számítanak, vagyis az olaj ára hamarosan rendeződhet, és 80 dollár alá csökkenhet. A hétre várható üzemanyagárakon a forint dollárhoz mért árfolyama sem segít, mert két százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz, már 357 forintért kapunk egy dollárt.

A benzin és a gázolaj ára biztosan emelkedni fog a következő héten, akár 10 forint is lehet az emelkedés mértéke – tették hozzá. 

Rovatok