Index Vakbarát Hírportál

Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt. 2023-ban

2024. január 30., kedd 14:30

A BAHART járatain több, mint kétmillió utas közlekedett 2023-ban, erre pedig az elmúlt 22 évben nem volt példa. Ebből közel másfél millióan kompon, a többiek egyéb vízi járműveken utaztak, népszerűek voltak a bulihajók és a Varázshajók is.

Kiemelkedő utasforgalommal zárta a 2023-as balatoni hajózási szezont az állami többségi tulajdonú Balatoni Hajózási Zrt. – derült ki a sajtóközleményükből. 

Közel 2 millió 150 ezer utas közlekedett járműveiken, melyből 1 millió 423 ezren választották a kompot.

A kompok közel ötvenezer kilométernyi utat tettek meg, a kerékpárszállítás pedig – majdnem 130 ezer szállított bringával – 16 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

„A személyhajók forgalma éves szinten 3,5%-kal erősödött 2022-höz képest, több mint 724 ezren léptek a BAHART hajóinak fedélzetére” – áll a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy már a nyári szezon annyira erős volt, hogy a személyhajózási számok elérték a 2 millió fölötti utasszámot. A tendencia szezonon kívül is folytatódott, a 2019-es (utolsó Covid előtti év) adatokhoz viszonyítva 10 százalékkal nőtt a komppal utazók száma.

Az év végi eredményekhez az ünnepi időszak jelentős forgalma is hozzájárult, a sűrített, 30 perces menetrend, a kedvező időjárás, illetve a számos Balatoni-parti program is pozitívan befolyásolta az utazókedvet

– összegezte a társaság.

Nem meglepő módon a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalak voltak a legnépszerűbbek az utasok körében, de Balatonboglár-Révfülöp és Balatonföldvár-Tihany között is rendkívül sokan utaztak. A sétahajókat 150 ezren (6 százalékkal többen az előző évhez képest), a bulihajókat pedig 22 ezren, a Varázshajókat pedig 8 ezren választották.

Rovatok