Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír

2024. február 2., péntek 12:50

Új megtakarítási lehetőséget kínál a nyugdíjas évekre a Magyar Államkincstár: péntektől nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír. Az új számlatípus díjmentes és személyijövedelemadó-visszatérítés is jár hozzá.

Új megtakarítási lehetőséget kínál a nyugdíjas évekre a Magyar Államkincstár: péntektől nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) célból is vásárolható állampapír – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán pénteken. 

Az új számlatípus előnye, hogy teljesen díjmentes, és személyijövedelemadó-visszatérítés jár hozzá, ez évente akár 100 ezer forint is lehet

– ismertette.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát azonnal, néhány kattintással meg lehet nyitni a kincstár online felületein. Kiemelte: „az állampapírokkal mindenki jól jár, biztonságos, kamatadómentes és magas hozamú befektetés a lakosságnak, egyúttal kiszámítható finanszírozás a magyar államnak”.

A Magyar Államkincstár az MTI-vel pénteken közölte: az új lehetőséggel olyan állampapír-befektetési életútprogramot alakítanak ki, mellyel a gyermek születésétől kezdve egy egész életen át megfelelő kínálatot tudnak biztosítani ügyfeleik részére az állampapír-forgalmazás területén. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a kincstárban. 

Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5000 forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után a nyugdíj-előtakarékossági számla Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél. Nyeszt bárkinek érdemes lesz nyitni, aki ki tudja használni a 20 százalékos adó-visszatérítést, és 10 évig a számlán tudja hagyni a megtakarítását.

Ha többféle nyugdíj-megtakarítása is van egy ügyfélnek (tehát például Nyugdíjbiztosítás és NYESZ, vagy Önkéntes Nyugdíjpénztár és NYESZ), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg ezen nyugdíjcélú megtakarításokra összesen évi 280 ezer forint.

A kincstári nyeszre valamennyi lakossági ügyfél által vásárolható forintalapú állampapír megvásárolható. A nyeszen a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el – írták.

Rovatok