Index Vakbarát Hírportál

Márciustól ennyit visz haza, aki a Tescónál dolgozik

2024. február 5., hétfő 14:30

Március 1-jétől 12,5 százalékkal emelkedik a Tesco-dolgozók bére, míg a cafateria összege 25 százalékkal nő júniustól. Ezzel az áruházlánc a 2024–2025-ös pénzügyi évben összesen 6 milliárd forintot fektet bérekbe és juttatásokba, a kiemelt körzetekben 503 100 forintos jövedelem is elérhetővé válik.

Megszületett a bérmegállapodás a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél is, miután eldőlt, hogy a vállalat 2024–2025-ös pénzügyi évben 5,6 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 12,5 százalékkal emelkedik március 1-jétől. A béremelés mellett az áruházlánc további 4,4 milliárd forint értékű dolgozói juttatási csomagot biztosít, ami gyermekvállalási, beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket, valamint cafeteriát is tartalmaz.

Az előzetes egyeztetések után három bértárgyalási fordulót követően lett megállapodás, amelynek lényegi eleme a korábban évekig változatlanul hagyott béren kívüli juttatások köre. 

Két számjegyű emelés

Az áruházlánc vezetősége a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – a modern szakszervezettel tárgyalt. Ennek eredményeként

a 2023. november 30-án érvényben lévő bruttó 320 ezer forintos alapbér 2024. március 1-től 12,5 százalékkal bruttó 360 ezer forintra emelkedik a Tescónál.

A toborzás szempontjából kihívást jelentő áruházakban – országszerte az áruházlánc üzleteinek mintegy felében – a lokációs pótlékkal együtt a bruttó alapbér 400 ezer forintra nő. Az elérhető maximális jövedelem így az átlagos műszakpótlékkal és túlórával, cafeteriával, vásárlási kedvezménnyel és lokációs pótlékkal maximum bruttó 503 100 forint, míg lokációs pótlék nélkül bruttó 463 100 forint körül alakul.

Béren kívüli juttatások

Az alapbéren túl a Tesco az elmúlt években olyan juttatási rendszert alakított ki munkatársai számára, amelynek értéke immár több mint 4 milliárd forint. Egyebek mellett díjazza a jubiláló munkatársakat, babacsomagkuponnal köszönti a friss szülőket, beiskolázási támogatást és extra szabadnapot nyújt az iskolások szüleinek, karácsonyi utalványt ad, ingyenes képzéseket és vásárlási kedvezményt biztosít, továbbá az ingyenesen igénybe vehető Munkavállalói Támogatóprogram keretében életvezetési, pénzügyi és jogi kérdésekben segíti a munkatársakat és családtagjaikat.

Az áruházlánc 2024. június 1-jével a cafeteriakeretet is megemeli összesen 25 százalékkal, így a korábbi bruttó 193 200 forintos keret egységesen 241 500 forint lesz, ezzel további 400 millió forintot fektetve a kollégák juttatásaiba.

Mindezek mellett családbarát intézkedései keretében extra fizetett távollétet tesz lehetővé az édesapák, az örökbefogadást tervezők, a jövőbeli nevelőszülők vagy a fogantatási eljárásban résztvevők számára. Tavaly ősztől a 35 év alatti munkatársaknak is 25 nap szabadságot biztosít, a súlyos betegség miatti távollétről visszatérőknek pedig lehetőséget ad, hogy az első négy hétben a szerződéses munkaidő felében dolgozzanak teljes munkabérért, míg az áruházlánc Tesco Angyal Alapítványa évente több száz rászoruló munkatárs számára nyújt összesen több tízmillió forintos anyagi segítséget.

Ingatag gazdasági kilátások

Viszonyításképpen emlékezhetünk, hogy Karsai Zoltán, a KASZ elnöke január második felében úgy fogalmazott az Indexnek: annak ellenére is 15 százalék körüli béremelést tart reálisnak a kiskereskedelmi láncoknál a szakszervezet, hogy tisztában van azzal, milyen nehézségekkel küzd a szektor: ingatag gazdasági kilátások mellett lett egyre nagyobb az árverseny. Felhívta a figyelmet: a mérleg másik serpenyőjében viszont ott van a munkavállaló, akinek üres a zsebe a hónap utolsó hetére. Ahogy arról lapunk már beszámolt: az évet a SPAR bérmegállapodása nyitotta, ami irányadó a kiskereskedelem egészére nézve, de például az Auchannál úgy emeltek bért, hogy nem született alku az érdekvédelmi szervezettel.

Rovatok