Index Vakbarát Hírportál

Kertes házat venne a fővárosban vagy az agglomerációban? Így kalkuláljon!

2024. február 6., kedd 18:16

Továbbra is elsősorban a felújított, újszerű, de legalábbis jó állapotú, költözhető ingatlanokat preferálják a vevők, ami igaz a kertes házak esetében is. De mennyiért kapunk most Budapesten és annak agglomerációjában költözhető, jó állapotú kertes házat?

A családi házak általában drágábbak a lakásoknál, pláne ha azt szeretnénk, hogy még egy kert is tartozzon hozzá. A Balla Ingatlan segítségével körbejártuk, hogy mekkora összeggel számolhat az, aki Budapesten, illetve az agglomerációban szeretne családi kertes házat venni.

Jelenleg a közepes és jó állapotú ingatlanok iránt mutatkozik jelentősebb kereslet, az erősen felújítandó házaktól tartanak a vevők, azokat nehezebb eladni. Ugyanakkor ha csak kisebb átalakításra van szükség egy házon, meggyőzhetők a vevők, különösen egy jó árral.

Az ingatlanpiacon jelenleg sokkal több a felújítandó, korszerűsítésre váró ház, mint a felújított, ezekre azonban rendkívül kevés az érdeklődés. Illetve ha reális áron hirdetnek meg egy felújítandó ingatlant, akkor már nagyobb számban akadnak érdeklődők, de ők is jellemzően visszalépnek, amikor felmérik az előttük álló munka nagyságát.

Százmilliósok klubja Zuglóban

100 millió forint alatt semmit nem kapunk, ha kertes ingatlant szeretnének Zuglóban (XIV. kerület) vásárolni, ahol legfeljebb a telkek futnak majdnem ilyen árban. Jóval szélesebb a választék a szomszédos XVI. kerületben, mely alapvetően kertvárosias, családi házas övezet, ugyanakkor az árak is alacsonyabbak. Azonban ha egy költözhető, lakható házat szeretnénk, akkor a belépő szint a XVI. kerületben is 70-80 millió forint. Sorházat, ikerházat olcsóbban is találni: az előbbiek ára 60 millió forintnál indul a kerületben, aminek oka a jellemzően kicsi telek, a zsúfoltabb környezet. Ha egy kifejezetten jó állapotú és minőségi házat szeretnénk – legyen szó akár iker-, akár családi házról –, akkor 90-100 millió forintos összegre kell számítani.

Dél-Pesten (XIX., XX. és XXIII. kerület) egy felújított családi ház önálló telken – mérettől és lokációtól függően – 60-80 millió forintba kerül, de ezekből szerény a kínálat. Ráadásul egy valóban igényesen felújított lakóingatlan gondozott kerttel és extrákkal már lényegesen többe kerül. Sorház, ikerház pedig meglehetősen ritka errefelé, inkább családi házakkal találkozhatunk.

Mi a helyzet Budán?

A tavalyi számok – melyek még érvényben vannak – azt mutatják, hogy a budai kerületekben általában 90-100 millió forintért nyílik lehetőség jó állapotú, költözhető, legalább háromszobás, kertes családi házat vásárolni.

Hasonló a helyzet a XXII. kerületben is. Dél-Budán sem kapunk ennél olcsóbban jó állapotú házat, sem a kerület legolcsóbb részének számító Nagytétényben, sem Budafokon–Budatétényben, ahol az árak közelítik a XI. kerületét. Legfeljebb nagyon ritka esetben foghatunk ki 80 millió forint körüli ajánlatot.

Erről a részről egyébként érdemes tudni, hogy Budafok belvárosához közel nem túl nagyok az ingatlanokhoz tartozó telkek, kifelé haladva már nőnek a telekméretek, ugyanakkor nem is mindenki szereti, ha az egész hétvégéje fűnyírással telik a nagy telek miatt.

Nagytétényben valamivel jobb eséllyel találhatunk a 90-100 milliós átlagnál olcsóbb családi házakat, de itt is inkább a külső részeken. Mivel Nagytétény már gyakorlatilag összeépült Érddel és Érdligettel, ezért talán érdemesebb ezeken az agglomerációs településeken nézelődni, ha valaki olcsóbban szeretne kertes házhoz jutni, hiszen mérsékeltebb árakkal találkozhatunk, főleg a kevésbé felkapott részeken.

Rovatok