Index Vakbarát Hírportál

Igazolta a KSH: 2023-ban kiürült a magyarok pénztárcája

2024. február 6., kedd 08:42

A magyarok pénztárcája szavazott 2023-ban, az elapadó családi kasszák hatására a lakosság az előző évben erőteljesen behúzta a kéziféket fogyasztás terén, ami az előző évre vonatkozó kiskereskedelmi adatokon is jól látszik. Bár éves bázison még csökkenést mért a KSH, hónapról hónapra jobbnak tűnik a helyzet a boltokban.

A nyers adat szerint 1,0, naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene 2023. decemberben az előző év azonos időszakihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1811 milliárd forintot ért el 2023 decemberében. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 7,9 százalékkal volt kisebb 2023-ban az azt megelőző évhez képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

A pénztárca szavazott

A 2023-ban látható visszaszoruló fogyasztás nem véletlen. Tavaly nem csak Magyarország, de egész Európa gazdasági nehézségekkel küzdött. Ám az egész kontinenst sújtó inflációs nyomás Magyarországra gyűrűzött be leginkább: tavaly minden hónapban Európa legmagasabb inflációs rátáját tudhatta magáénak az ország (17,6 százalékos volt 2023-ban a fogyasztóiár-index éves átlaga), miközben a reálbérekben több mint egy éven keresztül folyamatos csökkenést mértek.

Az infláció leginkább az élelmiszerárakban csúcsosodott ki, három hónapon keresztül haladta meg a 40 százalékot az élelmiszerárak éves bázison történő emelkedése. Az éves indexet figyelembe véve az élelmiszerek fogyasztóiár-indexe volt a legmagasabb 2023-ban (25,9 százalék), ugyanakkor a havi indexeket nézve a háztartási energia, fűtés árindexe nyolc hónapon keresztül meghaladta valamennyi főcsoport árindexét.

Az árak elszállása, valamit a lakosság elapadó pénztárcája nem a legjobb kombináció, ez pedig a boltok forgalmában (is) csapódott le. A teljes képhez hozzátartozik, hogy sokan megtakarítási céllal, illetve egyéb szolgáltatások igénybevétele – például nyaralás – okán fogták vissza kiadásaikat a kiskereskedelmi egységekben.

A havi szinten már a második egymást követő hónapban mutatott volumenbővülés azonban már a fényt jelentheti az alagút végén.

Előttünk a fordulópont

Januártól tovább folytatódhat a kilábalás – értékelt Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Egyrészt az üzemanyag-árstop kivezetése okozta rendkívül magas tavalyi bázis januártól teljes mértékben kiesik. Másrészt a reálbérek újbóli, tényleges emelkedése szintén januártól esedékes, így valójában onnantól éreztetheti hatását a volumenek változása.

Helyreállhat a fogyasztás

A Nemzetgazdasági Minisztérium a havi bázisú forgalomemelkedést emelte ki. „A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz mérten már második egymást követő hónapban tudott növekedést elérni, azaz 2023 végén kismértékben, de már élénkült a fogyasztás” – közölték.

Az adatokat tekintve az is pozitívumként emelhető ki, hogy az előző évhez képest decemberben mindössze 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, ami egyrészt a legkedvezőbb eredmény volt 2023-ban, másrészt jelentős előrelépést jelent a novemberi 5,4 százalékos éves alapú csökkenéshez képest is – tették hozzá.

Kiemelik az olyan kormányzati intézkedéseket, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás, amiknek köszönhetően a tárca szerint decemberre 5,5 százalékra, 2024 elejére pedig 4 százalék körüli szintre csökkenhetett az infláció.

Az infláció mérséklődésével és a reálbérekben bekövetkezett fordulattal párhuzamosan a fogyasztói bizalom a háború előtti szintre ugrott vissza, így megnyílhat a tér az óvatossági motívum fokozatos oldódására.

Idén a növekedés helyreállítása a cél. „Ennek érdekében a kormány a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett helyre fogja állítani a fogyasztást, ezáltal elősegítve a kiskereskedelmi forgalom további fellendülését és a dinamikus, 4 százalék körüli gazdasági növekedés elérését” – zárta kommünikéjét a minisztérium.

Rovatok