Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötezer cég jutott olcsóbban áramhoz az árplafonnak köszönhetően

2024. február 7., szerda 13:22

Júliustól decemberig több mint ötezer cég jutott a korábbiaknál sokkal olcsóbban áramhoz a feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás és raktározás ágazatokban az áramplafon tavaly nyári bevezetésével. A jogszabályi beavatkozás nyomán a kedvezményezettek július elsejétől megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kaptak számlát, összesen 36 milliárd forint volt a teljes költségvetési ráfordítás – összegezte szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Így szorította ugyanis kezelhetőbb szintre a kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamosenergia-szerződéseiben magasan rögzített árakat. Az állam szeptembertől a tényleges felhasználási adatok alapján havonta térítette meg az energiakereskedők bevételkiesését – írja az MTI.

Igazolták a várakozást az adatok

A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt 2022-ben kiugró árszinten voltak kénytelenek bebiztosítani ellátásukat a tavalyi évre. Működőképességüket ezzel megőrizték ugyan, de drasztikusan megnövekedett energiaköltségeik megnehezítették versenyhelyzetüket. A kormány a fő tevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók áramvásárlási szerződésében rögzített árat csökkentette le 2023 második felére.

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy a kormány az elfogyasztott mennyiségek után, kéthavi követéssel térítette meg 18 energiakereskedő kieső bevételeit. A decemberi felhasználások után február elején fizették ki az utolsóként esedékes összegeket. A teljes hat hónapos időszakra előzetesen mintegy 40 milliárd forint támogatási igényt becsültek a szakemberek. A tényadatok nagyságrendileg igazolták ezt a várakozást, az áramárplafon teljes költsége végül 36 milliárd forint alatt alakult.

Rovatok