Index Vakbarát Hírportál

Róma körül éjszakáztak a tüntető olasz gazdák

2024. február 7., szerda 14:08

Az olasz főváros körül traktorokkal tüntető gazdák a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, és nem hajlandóak távozni annak ellenére, hogy egyelőre nem kaptak engedélyt a Rómába való belépésre. Ha péntekig nem kapják meg az engedélyt, akkor közlekedési káoszt okoznak majd.

Az olasz főváros körül traktorokkal tüntető gazdák a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, és nem hajlandóak távozni, annak ellenére sem, hogy egyelőre nem kaptak engedélyt a Rómába való belépésre. A gazdacsoportok vezetői és a római prefektúra képviselői szerdán folytatják az egyeztetést a traktorok esetleges bevonulásáról Rómába – írta meg az MTI.

Lamberto Giannini prefektus kedd estig nem engedélyezte, hogy a gépek behajtsanak a fővárosba. A hatóságok alaposan megfontolják az engedélyez megadását, mert ha Róma megnyitja kapuit a traktorok előtt, más olasz városokat is „megszállhatnak” a tüntetők, akiket eddig sikerült a városok határában feltartóztatni.

A tüntető olasz gazdák a hazai minőségi agrár- és élelmiszeripari termékek védelmét szorgalmazzák, a műhús betiltását, az agrárágazat kiemelt támogatását kérik az Európai Uniótól szigorítások helyett, valamint a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok segítését.

A gazdatüntetések résztvevői hangoztatták, hogy ha nem kapnak mielőbbi választ, akkor

pénteken a római körgyűrűn fognak felvonulni, ami közlekedési káoszhoz vezethet. Számításaik szerint addigra mintegy 1500, vagy annál is több traktor érkezhet a fővároshoz.

Róma körül négy ponton gyülekeznek az egész országból érkező járművek. A legtöbben a Via Nomentana országút mentén sorakoztak fel. A legmesszebbről egy fiatal agrárvállalkozó érkezett, aki Pisából indult traktorával, és tizennégy óra alatt tette meg az utat Rómáig.

Az egyik gazdacsoportot vezető Danilo Calvani úgy nyilatkozott, követeléseik között szerepel az is, hogy eltöröltessék az Európai Unió kétoldalú agrármegállapodásait olyan nem uniós országokkal, amelyek „tönkreteszik” a tagállamok mezőgazdaságát.

Ahogy arról korábban mi is írtunk az Indexen, a gazdatüntetések szinte egész Európán végigsöpörnek, Németországban, Franciaországban és Romániában is utcára vonultak a gazdák 2024 elején.

Rovatok