Index Vakbarát Hírportál

Újabb városok és fővárosi kerületek lépték át az egymilliós négyzetméterárakat

2024. február 8., csütörtök 11:55

Egekbe szöktek a budapesti lakásárak januárban, országos viszonylatban ugyanakkor minimálisan csökkentek – derült ki az ingatlan.com lakásárindexének legfrissebb adataiból.

Országosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak tavaly decemberhez képest, míg Budapesten az elmúlt hónapban 1,9 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

„Az országos lakásárak minimális csökkenése nem jelent meglepetést, viszont a fővárosban az elmúlt év stagnálását követően megmozdultak a lakásárak” – értékelt Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jó hír lehet a lakásvásárlóknak, hogy a lendületes évkezdet ellenére országosan sem várható jelentős, 15-20 százalékos lakásár-emelkedés 2024 egészére vonatkozóan

– emelte ki a szakértő, hozzátéve, hogy az 1,2 százalékos országos lakásár-emelkedés kiszámítható pályára terelte a lakások és házak felértékelődését, ami a januárban indult állami támogatásokkal és a csökkenő hitelkamatokkal hozzásegítheti a lakáspiacot ahhoz, hogy még idén „magára találjon”.

Jócskán megdrágult a III. és a IX. kerület

A használt lakások átlagára a fővárosban 975 ezer forint volt 2024 első hónapjában. Ugyanakkor kilenc kerületben már 1 millió forint fölé emelkedett az átlagos négyzetméterár. Tavaly ilyenkor ez még csak hét kerületről volt elmondható.

Idén januárban a III. és a IX. kerületben 1,08 és 1 millió forint volt az átlagár, miközben ugyanezekben a kerületekben egy évvel ezelőtt 964 ezer és 917 ezer forintot számoltak fel átlagosan négyzetméterenként.

Példátlan áremelkedés

Balogh László arról is tájékoztatott, hogy az új lakások esetében szintén többen kerültek be az egymilliós sávba. Idén januárban már csak négy fővárosi kerületben maradt 1 millió forint alatt az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbb városrészekben – a XVII., XVIII., XX. és a XXIII. kerületben – 914 és 988 ezer forintért hirdetik a lakásokat. A több mint 1700 eladó új lakást felvonultató XIII., XI. és XIV. kerületben pedig 1,3 és 1,6 millió forint közötti árak váltak jellemzővé.

Mint rámutatott, korábban nem volt példa arra, hogy az új lakások átlagos négyzetméterára több vármegyeszékhelyen is átlépje a milliós határt, idén viszont ez is megtörtént.

Az egymillió feletti átlagos négyzetméterár idén Debrecenben is valósággá vált, ami több mint 50 ezer forintos emelkedésnek felel meg. Zalaegerszegen sokkal nagyobb a drágulás, a korábbi 739 ezer forintos ár helyett 1,1 millió forintos átlagárak jelentek meg.

Az ingatlan.com szakértői szerint ennek az az oka, hogy a vidéki nagyvárosokban zajló ipari beruházások jelentősen hozzájárulnak a lakásárak felzárkózásához is.

Borítókép: Felújított épületek az eredeti Óbudán, a Bokor utcában, a III. kerületben (Fotó: MTVA/Balaton József)

Rovatok