Index Vakbarát Hírportál

Rekordévet zárt 2023-ban a MÁV-Start Zrt.

2024. február 10., szombat 12:19

Több mint 181 millió utassal rekordévet zárt a hazai és nemzetközi vasútforgalomban a MÁV-Start Zrt. Az okosjegyek és az elektronikusan vásárolt jegyek pedig már utolérték a pénztárnál megváltott menetjegyek arányát.

Rekordszámú, mintegy 181 millió utazó vette igénybe a MÁV-Start belföldi és nemzetközi vonatait tavaly; az okosjegy, a prémiumszolgáltatás és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt – közölte a MÁV Zrt. szombat délelőtt az MTI-vel.

Azt írták, 2023-ban nemcsak utasforgalomban döntött csúcsot a MÁV-Start, hanem az értékesítés terén is:

okosjegyekből 2022-ben 487 ezret adtak el, míg tavaly már 727 ezret.

Ez köszönhető annak is, hogy az előző év márciusától több mint 80 város felé már az összes InterCity-viszonylatra megvásárolható a kedvezményes jegy.

Hozzátették: a legnépszerűbb típus a szegedi okosjegy volt, amelyből 2023-ban 137 ezret váltottak, a második helyre a nyíregyházi, a harmadikra a pécsi került.

A tájékoztatás szerint prémiumszolgáltatásként tavaly 131 ezer helyjegyet váltottak, 76 ezerrel többet, mint 2022-ben. Kiemelték:

a tavalyi év fordulópont volt a MÁV-Start jegyértékesítési területén, ugyanis az online jegyvásárlások aránya beérte a pénztári eladásokét. A bérletek és a jegyek 38 százalékát az ELVIRA (jegy.mav.hu) rendszerén vagy a MÁV-app felületén váltották meg.

Ezek arányának emelkedésével párhuzamosan csökkent a pénztári és a fedélzeti értékesítés aránya. Ez főleg a pénztáraknál szembetűnő: 5 év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a jegyváltás aránya – ismertették.

Kitértek arra is, hogy az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett: míg 2019-ben 12 százalék volt, addig 2023-ban már minden ötödik (23 százalék) jegyvásárló automatánál váltotta meg a jegyét, bérletét. Tavaly csaknem 15,6 millió jegyet vásároltak az automatákból – áll a közleményben.

A belföldi járatokat 178 millió, a nemzetközi járatokat 3,4 millió utas választotta 

– írta meg Facebook-oldalán a MÁV-Start Zrt.

Rovatok