Index Vakbarát Hírportál

Javult a magyarok fizetőképessége, miközben egyre több hitelt vettek fel

2024. február 13., kedd 14:29

A gazdasági bizonytalanság a magyar háztartásokat év végén megnövekedett hitelfelvételre sarkallta, azonban csökkenést mutatott a nemteljesítők aránya, ami a fizetőképesség enyhe javulását mutatja – közölte az Intrum. Az adósságkezeléssel és pénzügyi vállalat szerint az infláció mértéke átmenetileg csökkent, de 2024-ben további gyorsulás várható a pénzromlásban a megemelkedett üzemanyag-, autópályamatrica- és hulladékszállítási díjak miatt.

Az Intrum és a GKI fizetőképességi kutatása (Intrum Fizetőképességi Index – IFI) szerint 2023 harmadik negyedévében tovább növekedett a háztartási hitelek állománya, ugyanakkor a lakossági nemteljesítő személyi hitelek aránya enyhén csökkent, 2,7 százalékról 2,5 százalékra.

Ennek hátterében a magyarok fizetőképességének kis mértékű javulása áll, amely stabilabb alapot teremt a hiteltörlesztések számára.

AZ OROSZ–UKRÁN HÁBORÚ HATÁSÁRA KIALAKULT GAZDASÁGI BIZONYTALANSÁG A MAGYAR HÁZTARTÁSOK JELENTŐS RÉSZÉT HITELFELVÉTELRE KÉSZTETTE. EZZEL PÁRHUZAMOSAN UTOLJÁRA 2014-BEN VOLT OLYAN MAGAS A NEMTELJESÍTŐ HITELEK ARÁNYA, MINT AMIT AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN TAPASZTALHATUNK.

A hazai gazdasági helyzet alapját a 2023 decemberében mért 5,5 százalékos infláció adta, amely az Európai Unió országaiban az egyik legmagasabb volt.

A legnagyobb mértékben az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya bővült, ami elsősorban a babaváró hitelek növekedésének tulajdonítható. 2023 szeptemberének végére a háztartási hitelek 1,5 százaléka mutatott több mint 90 napos késedelmet, ami szinte teljesen megegyezik az előző negyedévi adatokkal.

A személyi hiteleknél nem történt változás

Az Intrum szerint a személyi hitelek esetében gyakorlatilag nem történt változás, míg a gépjárműhitelek késedelmi aránya kis mértékben csökkent az előző negyedévhez képest.

A forintalapú hitelek közül a késedelemmel rendelkezők aránya továbbra is magas, bár enyhén csökkent. Az átstrukturált hitelek aránya szintén csökkent, a 90 napot meghaladó késedelemmel rendelkező állomány aránya szinte változatlan maradt.

A teljes háztartási hitelállomány értékvesztéssel való fedezettsége 3,4 százalékra csökkent, míg a 90 napot meghaladó késedelemmel rendelkező hitelek esetében ez az arány 57,7 százalékra apadt. 

A vállalat elemzésében arról is ír, hogy a meredek áremelkedés szeptember után átmenetileg enyhült, részben a bázishatás miatt is.

Azonban 2024 elején az árak további finom emelkedése várható olyan tényezőknek köszönhetően, mint az üzemanyagok jövedéki adójának, a hulladékkezelési díjnak és az autópálya-matricák díjának emelése, hiszen a megemelkedett díjak hatásaként drágábban kerülhetnek a termékek az üzletekbe, illetve az áruk kiszállításának díja is megemelkedhet.

Emellett a bérmegállapodások és a költségvetési hiány csökkentése is inflációfelhajtó hatású lehet.

„A jelenlegi kilátások alapján pozitív tendenciák várhatóak bizonyos gazdasági folyamatok tekintetében, mint például az ársokkok mérséklődése, az árak növekedése vagy a lazuló monetáris politika. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az esetleges további gazdaságpolitikai intézkedéseknek fenntartható és kiegyensúlyozott gazdasági stabilitást kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy hosszú távon minimalizálják a kockázatokat, és támogassák a lakosság fizetőképességét” – fogalmazott Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

Rovatok