Index Vakbarát Hírportál

Megkapta 2023-as bizonyítványát a kulcságazat: a magyar gazdaság csak csóválja a fejét

2024. február 14., szerda 08:34

Pont került az építőipar 2023-as éves teljesítményére, ami nem túl fényes. A KSH adatai szerint a termelés volumene elmaradt a 2022-es évhez képest, eközben a termelői árak emelkedtek. Ugyanakkor fényt jelenthet az alagút végén, hogy havi bázison, vagyis novemberhez képest decemberben magasabb polcra került a termelés.

A nyers adatok szerint 4,3 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2023 decemberében az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Havi bázison ugyanakkor bővülés ment végbe: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,1 százalékkal nagyobb volt a novemberinél.

Nem kerül az ablakba az éves bizonyítvány

Az építőipari termelés volumene 5,0, ezen belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal csökkent 2023 egészében az előző évhez képest.

Tavaly 11,2 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2022-ben, ezen belül az épületekre kötöttek volumene 16,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 4,4 százalékkal esett vissza.

Ami az építőipari termelői árakat illeti, 2023 negyedik negyedévében 9,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar ágazatain belül az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (9,9 és 9,7 százalékkal), míg az épületek építése vonatkozásában kevésbé (7,7 százalékkal) nőttek az árak 2022 negyedik negyedévéhez képest. A költségek – ezen belül elsősorban a munkabérek – növekedésének árfelhajtó hatását a megrendelések visszaesése mérsékelte.

Havi bázison stagnáltak az árak, a negyedik negyedévben 1,0 százalékkal magasabbak voltak az azt megelőző három hónaphoz képest.

Az építőipar termelői árai átlagosan 15,9 százalékkal nőttek 2023-ban az azt megelőző évhez mérten.

Rovatok