Index Vakbarát Hírportál

Sötét jóslatot mondtak a forintról a magyar cégvezetők

2024. február 15., csütörtök 13:27

394 forintos euró – átlagosan ezt jósolja az idei évre az a 297 magyarországi cégvezető, akiket a PwC kérdezett felmérésében. Ha bejön a magyar cégvezetők előrejelzése, az markáns gyengülést jelentene a most még 390-es szint alatt mozgó forint árfolyamában. Emellett 1,7 százalékos GDP-növekedést és 8 százalékos inflációt várnak a cégvezérek. Összességében a tavalyi évhez képest optimistábbak.

A tavalyi rekordpesszimista év után 2024-ben a vezérigazgatók többsége globálisan és hazai viszonylatban is gyorsulásra számít – derül ki a 13. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérésből, amely 297 magyarországi cégvezetővel készült személyes interjún alapul.

394 forintos eurót, 1,7 százalékos GDP-növekedést és 8 százalékos inflációt várnak a magyar vállalatvezetők 2024-re, állítja a pwc felmérése.

Februári interjúnkban Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza ennél jóval magasabb GDP-bővülést jelölt meg: a kormány négy százalék körülre várja a növekedést 3-4 százalékos infláció mellett, amire a gazdasági folyamatok alapján lehetőség nyílik.

Áremelést és létszámbővítést terveznek

A felmérés szerint a vállalatok 58 százaléka áremelést, 36 százalékuk pedig létszámbővítést tervez idénre, és tízből négy vállalatvezető vallja, hogy cége üzleti modelljén és folyamatain is változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz.

A PwC Magyarország 13. Vezérigazgató Felmérésének főbb megállapításai:

Rovatok