Index Vakbarát Hírportál

Így osztogatja az ingyentűzifát a kormány

2024. február 15., csütörtök 09:45

Az erdészeti társaságoktól 2087 önkormányzat több mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át, amit a rászorulók között osztottak szét – áll az Agrárminisztérium csütörtöki közleményében. A tárca rámutatott, hogy február 15. előtt minden önkormányzathoz eljutott az a tűzifamennyiség, amelyet a szociálistüzelőanyag-program keretében az állami erdészeti társaságoktól rendeltek.

A Belügyminisztérium 5 milliárd forintos keretösszeggel még tavaly hirdette meg a 2023/2024. évi szociálistüzelőanyag-programot, amely az 5000 fő alatti településeken élő családoknak nyújt segítséget a téli tüzelő beszerzésében.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociálistüzelőanyag-program megvalósításából. A nyertes települések az említett időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát

– írja közleményében az agrártárca. A cégcsoporttól 2087 önkormányzat több mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át, amit a rászorulók között osztottak szét.

A rászorulókat célozzák

2023 karácsonyáig az önkormányzatok már a rendelt mennyiség 84 százalékát elszállították az állami erdőgazdaságoktól, majd február 15. előtt a fennmaradó mennyiséget is átvették a települések. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megrendelés a mostani szezonban is a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben gazdálkodó Nyírerdő Zrt. és Északerdő Zrt.-hez érkezett.

Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ

– szögezték le a kommünikében, hozzátéve, hogy az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára. „Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifaellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: részt vesz a szociálistüzelőanyag-programban, és rőzsegyűjtési lehetőséget biztosít az általa kezelt erdőkben” – zárták a közleményt.

Rovatok