Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnij halálhíre után összeomlott a rubel

2024. február 16., péntek 16:33

Navalnij halála miatt összeomlott a rubel: többhetes mélyponton a deviza. Szakértők szerint az orosz központi bank intézkedései sem tudják megállítani az orosz rubel árfolyamának esését az ellenzéki aktivista halálhírének kapcsán.

Az orosz rubel árfolyamának zuhanása felgyorsult azon információk hatására, hogy Alekszej Navalnij politikai fogoly meghalt a börtönben. Erről a The Moscow Times számolt be.

Az orosz valutát a pénteki, február 16-i kereskedés jelentős részében negatív tartományban jegyzik, és az orosz központi bank beavatkozásai, illetve az exportbevételek alacsony számai sem elégségesek ahhoz, hogy megállítsák a helyi valuta zuhanását. Ráadásul ez a hétvégére a kockázatminimalizálás miatt fokozódhat, ami elsősorban a dollár–rubel árfolyam növekedésében tükröződik majd – vélik a szakértők.

Az euróval és a jüannal szemben a rubel január 9. óta a legmélyebb ponton van (99,85 és 12,81), a dollárral szemben pedig 93,00-án áll, ami a rubel számára január 4. óta a legrosszabb. Mindez anélkül, hogy figyelembe vennénk az elmúlt hónap során két rövid távú árfolyamemelést, amelyet a piaci szereplők inkább technikai tényezőhöz kötöttek

– írja a közlemény.

Az Orosz Nemzeti Bank döntése, hogy a pénteki igazgatótanácsi ülést követően az irányadó kamatlábat évi 16 százalékos szinten tartja, jelentéktelen hatással volt az árfolyamokra. Az orosz központi bank arra vonatkozó ígéretei sem fogják tudni megmenteni a helyzetet, hogy hosszú távú, szigorú monetáris politikát folytat.

Rövid távú irritáló tényező lehet a helyi valutapiac számára az olaj árának napközbeni, közel egyszázalékos csökkenése is

– pontosítanak a szakértők.

Rovatok