Index Vakbarát Hírportál

Bejelentést tett a Nestlé: 55 milliárd forintos beruházásba kezdenek

2024. február 16., péntek 13:19

A Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön, a beruházással 130 új munkahely jön majd létre – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a svájci hátterű élelmiszeripari vállalat új üzemegységet létesít és két új automata gyártósort épít büki telephelyén, ahol így 2025-től már évi 500 ezer tonna állateledelt állíthatnak elő, ráadásul ezen termékek 85 százaléka exportra kerül. Az 55 milliárd forint értékű beruházás a terv szerint 130 új munkahelyet teremt.

A cég ehhez nem kap kormányzati pénzügyi támogatást, de az állam biztosítja a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket az út- és a vízhálózat modernizálása terén például.

A közlemény szerint a projekt lényeges része a Nestlé Hungária teljes ötéves, 2020 és 2025 közötti fejlesztési periódusának, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintnyi értékben valósítanak meg beruházásokat, mintegy 600 új álláshelyet hozva létre. Szijjártó Péter közölte:

Napjaink bizonytalanságai közepette felértékelődnek a megbízható partnerségek, márpedig Magyarország és a Nestlé együttműködése ekképp jellemezhető, a vállalat az utóbbi három évtizedben nagyban hozzájárult hazánk gazdasági fejlődéséhez.

Majd leszögezte, a világ 77 országában 344, gyárral rendelkező cég ügyel arra, hogy munkavállalói a lehető legmodernebb technológiákkal is jól tudjanak bánni, erre irányuló képzési programját pedig a kormány is támogatta 193 millió forinttal.

A miniszter hangsúlyozta, a beruházás nyomán tovább erősödik a hazai élelmiszeripar, amely nem pusztán fenn tudta tartani a működését minden krízis ellenére, de folyamatosan kiemelkedő csúcsokat is döntött. Hozzátette: ezt tanúsítja, hogy a szektor termelési értéke 2020-ban 3800 milliárd forint volt, míg tavaly már 6500 milliárd forint – összegezte az MTI.

Rovatok