Index Vakbarát Hírportál

Sokáig maradhat a 600 forint fölötti benzinár

2024. február 16., péntek 06:33

A benzin literje 14 forinttal, a gázolajé pedig 21 forinttal lesz drágább péntektől, mint egy hete, így egy liter benzinért átlag 614, míg a gázolaj literjéért átlagosan 661 forintot fizethetnek az autósok Magyarországon. Ehhez képest több szomszédos országban is jóval olcsóbb az üzemanyag.

A benzin literje 14 forinttal, a gázolajé pedig 21-gyel lesz drágább péntektől, mint a múlt héten, ráadásul az elemzők szerint a jövőben is több mint 600 forintba kerülhet az üzemanyag – írta meg az RTL.

A portál felhívta a figyelmet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kijelentésére, mely szerint az átlagárakat a régió középmezőnyében tartják. Jelenleg a magyarországihoz képest Romániában 70, Horvátországban és Szlovéniában pedig 45 forinttal olcsóbb a benzin.

Az Arad megyei Gyulavarsándban – Gyulától alig 7 kilométerre – 7 lejért, átszámítva 547 forintért árulták a benzin literjét. Nem véletlen, hogy Gyuláról a magyar autósok Romániába járnak át az olcsóbb üzemanyagért.

„Bevásárolni is idejárok, csak most tankolni ugrottam ki” – mondja egy férfi, egy másik hozzáteszi: „Hetente egyszer szoktam átjönni Gyuláról, itt lakom helyben. Egy tank gázolajon olyan 4-5 ezer forintot lehet spórolni” – tette hozzá.

Péntektől Magyarországon átlagosan 614 forintba kerül majd egy liter benzin, ami a múlt péntekihez képest 14 forinttal jelent drágábbat. A 21 forintos áremelés után a gázolaj literjéért 661 forintot fizethetnek az autósok.

A holtankoljak.hu szerint továbbra is drágábbak a magyar kutak a régiós átlagnál.

Románia továbbra is a legolcsóbb a magyarországi árakat tekintve, ott a benzin átlagosan 70 forinttal kerül kevesebbe. Horvátország és Szlovénia esetében azonos szintű az árkülönbség, 45 forinttal olcsóbb ott jelenleg a benzin

– foglalta össze az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Középmezőnyben maradni

Az RTL felidézte, hogy a múlt héten a Mollal és a nagy kútláncokat képviselő ásványolaj szövetséggel egyeztetett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki kijelentette, hogy „a hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk”, és, hogy „a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására”.

Az ásványolaj szövetség ennek hatására úgy döntött, saját árinformációs rendszert indít. Február végétől a honlapjukon közölnek átlagárakat, és ezt a kimutatást viszik magukkal a Nagy Mártonnal való találkozóra is.

Amit tudunk garantálni, az az, hogy a saját töltőállomás-hálózatainkra jellemző árak így rendelkezésre fognak állni a tárgyalásokon, a megbeszéléseken

– mondta Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Az ásványolaj szövetség szerint a kormány intézkedései miatt magasabbak az üzemanyagárak Magyarországon a régiós átlagnál.

Növekedtek az adóterhek. Ez mindenképpen módosítja a hazai üzemanyagárak szintjét, módosítja a hazai üzemanyagárak pozícióját a régióban

– magyarázta az RTL Híradónak Grád Ottó.

Jó darabig biztos, hogy több mint 600 forintba kerülhet egy liter benzin Magyarországon, a Portfolio szerint ugyanis a következő hetekben sem lesz változás.

A hazai üzemanyagárakra kedvezőtlenebbül ható forgatókönyvre lehet inkább számítani: a forint akár 373 forint/dolláros szintig is gyengülhet, illetve az olajárak is feljebb kerülhetnek

– mondta Mohos Kristóf, a Portfolio elemzője.

A Mol, amely a benzinkutak nagyjából ötödét működteti, tavaly erős évet zárt, 2023-ban az elemzői várakozások szerint több mint 500 milliárd forintos nyereséget érhettek el.

Rovatok