Index Vakbarát Hírportál

Már egyeztetnek az új balatoni vízparti tervekről

2024. február 17., szombat 14:42

Megkezdte az új balatoni vízparti tervek egyeztetését a tóparti önkormányzatokkal az Építési és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkársága a napokban, de lesz egy második körös egyeztetés is a szakmai és egyéb szervezetekkel – közölte a Hírbalatonnal Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

Lombár Gábor szerint sok az egyeztetni való, mert az új építészeti törvény kihirdetésekor több egyéb törvény is módosult, így a Balatont érintő 2018-as területrendezési törvény is. Az ehhez kapcsolódó rendelkezések lesznek az új vízparti tervek.

A szövetség elnöke a Hírbalatonnak arról beszélt, hogy a Balaton vízpartját szabályozó régi, 2004 és 2006 között megszületett jogszabályokat szeretnék a jogalkotók megújítani úgy, hogy egy új kormányrendeletet alkotnak. Ezekről a tervekről egyeztet most a minisztérium az érintett önkormányzatokkal. 

Ez Siófokon már lezajlott, ott a képviselt települések számára egy konkrét tervet tartalmazó térképet is átadtak, hogy nézzék át a polgármesterek.

A tervek szerint az egyeztetések áprilisig tartanak, és az új vízparti tervek legkésőbb jövő január elején életbe lépnek

– mondta el Lombár Gábor.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is szóba kerültek a vízparti tervek, az elnökségi tagok részéről pedig egyre sürgetőbben merül fel, hogy a tóparti önkormányzatoknak lehessen beleszólása, mi létesülhet a település előtti tómederben, ami jelenleg nem biztosított. 

Rovatok