Index Vakbarát Hírportál

Így teljesítené a kormány Orbán Viktor újabb stratégiáját

2024. február 20., kedd 11:44

Tovább kell növelni az aktivitási rátát, ennek érdekében mozgósítani kell a mintegy 300 ezer főnyi munkaerőpiaci tartalékot – fogalmazott kedden a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki szerint az aktivitási ráta növelését a hazai munkaerőpiaci tartalék mobilizálásán, az álláskeresők elhelyezkedésének segítésén és a munkavállalási korú inaktív népesség aktivizálásán keresztül kell elérni.

A kormány idén a gazdasági növekedés helyreállítására összpontosít. A 4 százalék körüli GDP-bővülés elérése érdekében a kormány célja, hogy a fogyasztói bizalom növelésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyreállítja a fogyasztást, valamint 25 százalék felett tartsa a beruházási rátát és növelje a munkaerőpiaci aktivitást.

Fontos arra is kitérni, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az évértékelőjén adott hangot annak, hogy bár a 2019-es év volt az utolsó békeév, szerinte a kormánynak a munkahelyeket sikerült megvédeni, és jelenleg legalább 300 ezer ember még bevonható a munkaerőpiacra. Ezt követően záporoztak a kritikák a kormányfő kijelentéseire.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye szerint ezzel kapcsolatban tisztázta, hogy a 15–64 évesek jelenleg is uniós átlag (ami jelenleg 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább,

a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen.

Ezzel kapcsolatban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kijelentette:

A magyar munkahely, a magyar munkavállaló az első, ezt szolgálja a minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvény is, amelynek végrehajtási rendeletei kidolgozás alatt állnak és hamarosan megjelenhetnek. Az aktivitási ráta növelését a hazai munkaerőpiaci tartalék mobilizálásán, az álláskeresők elhelyezkedésének segítésén és a munkavállalási korú inaktív népesség aktivizálásán keresztül kell elérni.

4 pontot jelöltek meg feladatnak

Az aktivitás növelésére elsősorban a 25 év alattiak és az 55 év fölöttiek esetében van lehetőség – olvasható a közleményükben –, a potenciális munkaerő-tartalékot az álláskeresők és a munkavállalási korú inaktívak egy része, összesen mintegy 300 ezer fő jelenti. Ezeket a célokat négy pontban foglalta össze a tárca:

A közleményükben arra is kitértek, hogy az aktivitási ráta és így a foglalkoztatottság további növelését a kormány átfogó akciótervekkel fogja segíteni, és ehhez járulnak hozzá a több mint 460 milliárd forintot biztosító GINOP Plusz program forrásai is.

Rovatok