Index Vakbarát Hírportál

Hosszú idő után újra jó hírt kaptak az autósok

2024. február 21., szerda 11:13

Péntektől csökkennek a hazai üzemanyagárak: a hét második felében a gázolajért fizethetünk majd kevesebbet.

Sokat kellett várni, de péntektől újra csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára – közölte a holtankoljak.hu.

Legutóbb január 10-én közöltek árcsökkenést a gázolaj árában, ezen a héten pénteken pedig bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe annak beszerzési ára. A benzin ára a héten már nem változik.

Így az átlagárak várhatóan az alábbiak szerint alakulnak a kutakon a hét második felében: 

Hétfőn számoltunk be arról, hogy a héten ismét emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára. Ez elsősorban a nemzetközi helyzetnek tudható be, amelynek következtében folyamatosan emelkedik az olajár.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az Indexnek korábban úgy nyilatkozott, 2024-ben valószínűleg nem várható jelentős árcsökkenés az üzemanyagáraknál, ugyanis az árak alakulására döntő hatással vannak a külső tényezők, mint a háborúk.

Nagy Márton belebegtette a beavatkozást

„A hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk” – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal történő tárgyaláson az elmúlt hetekben. A tárcavezető arra kérte akkor az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására. A miniszter kijelentette,

A BENZINÁRAK TEKINTETÉBEN LÁT ESÉLYT AZ ÁRAK KIIGAZÍTÁSÁRA, A GÁZOLAJ ESETÉBEN AZONBAN NEM AZONOSÍTHATÓ ILYEN LEHETŐSÉG.

Nagy Márton akkor azt is kiemelte, a megfizethető üzemanyag közös érdek, amely a családok védelme mellett hozzájárul a fogyasztás helyreállításához, a 4 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez.

Az Index a hétfőn bejelentett drágulással kapcsolatban kérdésekkel fordult a Nemzetgazdasági Minisztérium felé. A kérdéseink arra irányultak, hogy mikor és milyen lépés várható a kormánytól a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt.

A tárca válaszában azt közölte: „A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség között folyamatosak az egyeztetések. A kormány továbbra is elkötelezett az ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett, így arra kérte az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Ennek érdekében a Magyar Ásványolaj Szövetség Üzemanyag-árinformációs rendszer kialakításán dolgozik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan elemzi az üzemanyagárakat befolyásoló tényezőket és folyamatokat, így az alkalmazott árrés alakulását is. Hozzátehető, hogy az üzemanyagárak mozgását jelenleg elsősorban a bizonytalan nemzetközi környezet befolyásolja.”

Rovatok