Index Vakbarát Hírportál

Rossz helyen kapirgál az ukrán „csirkekirály”

2024. február 21., szerda 18:03

Emmanuel Macron francia elnök felemelte a hangját Ukrajna legnagyobb csirkeexportőre, az MHP ellen, mivel az Unióba behozott áruval veszélyezteti az európai gazdák helyzetét. A cég ügyvezetője, John Rich egészen hosszan fejtegette ennek okait, és ellenvéleményét is megfogalmazta.

Miután Emmanuel Macron francia elnök célkeresztjébe került Ukrajna legnagyobb baromfiüzeme, az MHP ellentámadásba lendült. A vállalat hetek óta a francia gazdák és politikusok célkeresztjében van, akik azzal vádolják, hogy olcsó baromfival árasztja el az európai piacot, kihasználva az EU azon döntését, hogy Ukrajna két évvel ezelőtti megszállása után megnyitotta határait az ukrán export előtt.

„Eléggé megdöbbentett, hogy az MHP-t hogyan lehetett gazda- és az EU-ellenesnek beállítani" – mondta az MHP ügyvezető elnöke, John Rich a Politiconak egy nemrégiben tett párizsi látogatás alkalmával.

Néha az ukrán élelmiszerágazatot tévesen úgy ábrázolják, mint a barbárt a kapuban, vagy mint a rókát a tyúkólban

– mondta Rich.

Francia aggodalmak

Emmanuel Macron elnök ujjal mutogatott az MHP alapítójára, Jurij Koszjukra, azt állítva, hogy az Európai Unió az európai gazdák kárára gazdagítja őt. „Nem érdekünk, hogy pénzt keressünk ennek az embernek. Nem ez a cél, ez nem segít Ukrajnának” – mondta Macron egy sajtótájékoztatón a hónap elején Brüsszelben tartott EU-csúcstalálkozó után, amelyet beárnyékoltak a kontinensnyi vidéki zavargások.

„Kérdezzen meg egy tiltakozó francia gazdát, hogy miért dühös, és biztosan az Ukrajnából érkező importot fogja a sérelmek listáján az első helyen említeni” – mondta az elnök. A francia ANVOL baromfihúslobbi rendszeresen elítéli az Ukrajnából érkező „tisztességtelen versenyt”.

Az ukrán vállalat számára azonban ezek az állítások a versenytársak által szervezett, és a francia és európai politikusok által tovább propagált dezinformációs kampányt jelentenek.

„Ezt a történetet valahol érdekek vezérlik”

Az ukrán céggel szembeni európai közvélemény nem új keletű. „Az MHP már a háború előtt is az uniós mezőgazdasági termelők bête noire-ja (nemkívánatos személy, fekete bárány – a szerk.) volt. Azzal vádolták a vállalatot, hogy kihasználta az EU és Ukrajna közötti kereskedelmi megállapodásban lévő kiskaput, hogy jelentősen növelje a csirkemell exportját” – tette hozzá az ügyvezető.

Tényleg azt reméltem, hogy a háborúval nagyobb lesz a szolidaritás

– mondta Rich, aki Cipruson él, ahol az MHP be van jegyezve. „Az emberek belefáradnak a háborúba, az élelmiszerekkel kapcsolatos árucikkeknél is infláció van, és napról napra nehezebb költségvetést készíteni.” Rich szerint az ukrán exportőrök nem hibáztathatók az európai gazdák bajaiért.

Az ukrán baromfihús behozatala az EU-ba az uniós adatok szerint 2022 és 2023 között 47 százalékkal nőtt. A hónap elején, amikor a mezőgazdasági tiltakozások tetőztek, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az ukrán cukor-, baromfi- és tojásbehozatalt az elmúlt két év szintjén korlátozzák.

Magánbeszélgetésen azonban az uniós tisztviselők szerint a hivatalos számok alapján az Ukrajnából származó baromfibehozatal nem jelent veszélyt az európai iparra.

Politikai indíttatás

Rich elmondta, hogy az MHP a teljes franciaországi baromfibehozatal kevesebb mint 3 százalékát teszi ki. Szerinte az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó uniós felső határ politikai, nem pedig gazdasági indíttatású. Figyelmeztetett arra, hogy a baromfibehozatal korlátozása nem segítené az európai gazdákat, és ehelyett más harmadik országoknak, például Brazíliának kedvezhetne, amely jelenleg Ukrajna előtt az EU legnagyobb baromfiexportőre.

A francia gazda az ukrán importra panaszkodik, de valójában minden más ország importjával kapcsolatban fel van háborodva. A Dél-Amerikával kötött szabadkereskedelmi megállapodás az elefánt a szobában

– mondta, megpróbálva elterelni az Ukrajnával szembeni ellenérzéseket a Mercosur-blokk dél-amerikai exportőreire. A francia közvélemény és a kormány a legádázabb ellenzői a két évtizede készülő, de a célegyenesben politikai ellenállásba ütköző EU–Mercosur kereskedelmi megállapodásnak.

Az orosz invázió kezdetét követően, 2022-ben bevezetett vámmentes intézkedések célja, hogy segítsék az ukrán gazdaságot, amely nagyrészt a mezőgazdasági és acélexporttól függ. Az MHP ezért is háborodott fel Macron miatt, mondván, hogy az ukrán importnak nyújtott különleges elbánás elsősorban Koszjuknak kedvez, aki Ukrajna egyik leggazdagabb embere, és akit „csirkekirályként” emlegetnek.

Rich azzal érvelt, hogy az MHP Ukrajna legnagyobb adófizetője (tavaly mintegy 150 millió euróval), és azt mondta, hogy Macron állítása, miszerint az ukrán kereskedelmi kedvezmények elsősorban Koszjuknak kedveznek, „nem helytálló”.

„Rendkívül nagy tisztelettel vagyok a francia kormány és a francia elnök iránt” – mondta. „Mindig is köszönetet fogok mondani nekik és neki személyesen azért a hatalmas támogatásért, amit Ukrajnának nyújt, de valahogy valami itt félrement” – zárta mondandóját a cég ügyvezető elnöke.

(Borítókép: Angel Garcia / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok