Index Vakbarát Hírportál

Így manipulálják a fizetéseink az albérletek árait

2024. február 26., hétfő 09:12

Ideális esetben a lakbérek nem haladják meg az adózás előtti jövedelem harmadát egy népszerű hüvelykujjszabály szerint – olvasható az ingatlan.com közleményében, amely szerint részletesen megvizsgálták, hol mennyibe kerülnek az albérletek a fizetések arányában.

„Ahogy a lakáspiaci forgalmat, az albérletpiacot is befolyásolja a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. A fővárosi kerületekre, Budapest egészére és a vármegyeszékhelyeknek helyet adó járásokra vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban” – derül ki az ingatlan.com saját adatain és a KSH kereseti statisztikáin alapuló friss elemzéséből, amely több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe.

Itt a legdrágábbak a kiadó lakások a fizetésekhez képest

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint ha az átlagbéreket nézzük Budapesten és a vármegyeszékhelyeken, akkor a fővárosban a legdrágábbak a kiadó lakások az átlagfizetésekhez képest.

Egy-egy adott járás, város, kerület béradatainál viszont figyelembe kell venni, hogy bár a bérlők egyre nagyobb arányban jelentik be magukat az adott címre, ezt nem teszi meg mindenki, így utóbbiak fizetési adatai nem vagy nem feltétlenül jelennek meg a helyi kereseti adatokban

– olvasható az elemzésben.

Budapesten tavaly 697 ezer forint volt a bruttó átlagbér, ehhez képest február közepén 250 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 36 százalékos arányt jelent. 

Ahogy azt korábban megírtuk, az infláció tovább lassult decemberben, miközben a szokásostól eltérően a minimálbér és a garantált bérminimum emelése már a tavalyi év utolsó hónapjában megtörtént. Ezek a tényezők értelemszerűen feljebb tolták az átlagbéreket.

A BRUTTÓ ÁTLAGKERESET 655 600 FORINT VOLT 2023 DECEMBERÉBEN, 16,4 SZÁZALÉKKAL MAGASABB, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN

– áll a KSH gyorsjelentésében.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 565 400 forintra becsülhető, 17,3 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ingatlan.com elemzője emlékeztetett arra is, hogy alacsonyabb, de nagyságrendileg hasonló, 33-33 százalékos az arány Debrecenben és Székesfehérváron. Előbbi városban a 200 ezer forintos bérleti díj mellé 599 ezer forintos járási átlagfizetés tartozik. Fejér vármegye székhelyére pedig 205 ezer forintos lakbér, valamint 620 ezer forintos bruttó jellemző.

Nem meglepő, hogy melyik a legdrágább kerület

Veszprémben, Győrben és Pécsen kedvezőbb az arány, a 150180 ezer forintos bérleti díj az adott járás 581694 ezer forintos bruttó átlagbérének egyaránt 26 százalékából kijön. Szolnokon, Szekszárdon és a nagy egyetemvárosok közé tartozó Miskolcon a legolcsóbbak az albérletek ebben az összevetésben, 1820 százalékos az arány.

Mivel a 100–120 ezer forintos bérleti díjat 539–553 ezres bruttóból lehet finanszírozni.

Az elemzés a fővárosi kerületeket is rangsorolta. Az V. kerület messze a legdrágább, hiszen 340 ezer forintos átlagos lakbér mellett az átlagkereset 779 ezer forint, ez pedig 44 százalékos aránynak felel meg.

A legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező XI. és XIII. kerületben 30 és 31 százalékos a lakbérek bruttó fizetésekhez mért aránya. A 249 ezer és 250 ezer forintos albérletdíjak mellett a keresetek 841 ezer és 816 ezer forintot tettek ki. A legolcsóbb kerület a XV., ahol a helyi bruttó bérnek 24 százalékát teszi ki egy albérlet átlagos bérleti díja.

Rovatok