Index Vakbarát Hírportál

Meglepő adatok érkeztek az okostelefonos fizetésekről

2024. február 28., szerda 08:55

Az okostelefonos fizetések száma 49 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Ez 58 százalékos forgalomnövekedéssel párosult – közölte a K&H. A közleményük szerint a különböző alternatívák közül a Google Pay-fizetések érték el a legjelentősebb növekedést: a tranzakciók száma 53 százalékkal emelkedett, az elköltött összeg 60 százalékkal lett magasabb. Azonban az egy tranzakcióra jutó összeg alapján az Apple vezet.

A K&H legfrissebb adatai alapján folytatódik az okostelefonos fizetések szárnyalása: a múlt év után idén januárban jelentősen nőtt a tranzakciók száma, valamint a vásárlások összege. Az év első hónapjában összesen közel 4,6 millió alkalommal fizettek okostelefonnal a pénzintézet ügyfelei, ami 49 százalékkal haladja meg a tavaly januári szintet.

A tranzakciók összege 58 százalékos bővüléssel megközelítette a 35 milliárd forintot.

A K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője szerint viszonylag új fizetési megoldásról van szó, így minden hónapban számítunk bővülésre, azonban a számok gyakran meglepően dinamikus növekedésről tanúskodnak. „A januári adatok alapján az is látszik, hogy egyre többen választják a biztonságos és kényelmes okostelefonos fizetést” – összegezte.

A K&H összesítése szerint a különböző fizetési alternatívák közül a Google Pay esetében 1,7 millió januári tranzakcióra 11,6 milliárd forintos költés jutott. Előbbi 53, utóbbi 60 százalékos – vagyis az átlagot meghaladó – emelkedést jelent éves alapon.

Az Apple Pay-fizetések száma 47 százalékkal 2,8 millióra nőtt, az ezekhez köthető forgalom pedig 58 százalékkal 23 milliárd forintra gyarapodott. Visszafogottabb, de még mindig két számjegyű pluszt ért el a másik két megoldás: a Garmin Paynél a fizetések száma 29 százalékkal 21 ezerre, a Xiaomi Paynél pedig 18 százalékkal 6 ezerre nőtt. A forgalom az előbbinél 26 százalékkal 157 millióra, utóbbinál 23 százalékkal 34 millió forintra hízott. 

Az egy okostelefonos fizetésre jutó átlagérték januárban 7576 forint volt.

Az Apple Paynél ugyanez meghaladta a 8100 forintot, a Google Payt pedig 6713 forint jellemezte. A garminosok 7406 forintot, a xiaomisok 5743 forintot költöttek egy-egy alkalommal.

 

Rovatok