Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliós bírságot szabott ki az MNB egy magánszemélyre tőzsdei manipuláció miatt

2024. február 29., csütörtök 10:20

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt – jelentette be csütörtökön az MNB az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így félrevezető, hamis jelzést adott a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci értékéről, illetve keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a magánszemély egyes ügyletkötéseivel több kereskedési napon tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett POLYDUCT, eSense, Megakrán és FuturAqua részvényekre vonatkozóan.

Magatartása ugyanis hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthetett az érintett részvények tőzsdei forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról, amivel sértette a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal pedig a tőkepiac integritását is.

Az MNB mindezek miatt megtiltotta a magánszemélynek a piaci manipulációra vonatkozó rendelkezések ismételt megsértését, és 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá.

A bírság összegének megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély tevékenységét 4 részvényre vonatkozóan és hosszabb időn keresztül folytatta. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy az adott értékpapírokhoz határidős termék nem kapcsolódott a BÉT-en, valamint a BUX- és BUMIX-indexkosarakban sem szerepeltek. Mint minden ilyen ügyben, az MNB ez esetben is büntetőeljárást kezdeményez tiltott piacbefolyásolás gyanújával - közölte az MNB.

Rovatok