Index Vakbarát Hírportál

Közkedvelt gyógyszert vettek le a polcokról

2024. március 1., péntek 15:37

A koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére használható, sokak által keresett gyógyszert minőségi hiba miatt vonták ki a forgalomból – jelezte cikkében az Economx.

Minőségi hiba miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kivonta a forgalomból a Preductal Prolong 80 mg retard kemény kapszula (OGYI-T-8844/05) elnevezésű gyógyszer K91280623 gyártási számú tételét – vette észre az Economx.

A határozat indokolása szerint 2024. február 28-án érkezett minőségihiba-bejelentés az NNGYK-hoz arról, hogy a gyógyszer fent megnevezett gyártási számú tétele nem felel meg az európai gyógyszerhamisítás elleni irányelvnek.

A készítmény csomagolásáról ugyanis hiányzik az egyedi azonosító, vagyis az a kétdimenziós (2D) vonalkód, amely lehetővé teszi az adott gyógyszerkészítmény azonosítását, és igazolja a termék eredetiségét.

A fentiekre, valamint a rendelkezésre álló dokumentáció további értékelésére tekintettel az NNGYK 2024. február 29-én hivatalból eljárást indított, aminek eredményeképpen az a döntés született, hogy a gyógyszert kivonják a forgalomból.

A forgalomból történő kivonás és a visszagyűjtés költségei a forgalomba hozatali engedély jogosultját terheli.

Rovatok