Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna az európai fegyvergyártás központjává akar válni

2024. március 4., hétfő 17:57

A több mint két éve tartó orosz–ukrán háborúban a nyugati pénzügyi segítség nélkül Ukrajna nem lett volna képes a 2022. februárja óta elfoglalt területek 40 százalékának visszafoglalására, sőt még az orosz előrenyomulás megakadályozása is kérdéses lett volna – jelezte elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A nyugati országok fegyverraktárai azonban kezdenek kimerülni, így előtérbe került a saját ukrán védelmi ipar fejlesztése.

Keleti szomszédunk elkötelezett a saját védelmi ipar fejlesztése mellett, az európai fegyvergyártás egyik központjává akar válni, a dróngyártás tekintetében pedig már most a világ élmezőnyébe tartozik

– jelezte elemzésében az Oeconomus, kitérve az ukrán hadiipar múltjára és jelenére. 

A hanyatlásból hozták vissza a hadiipart

Évtizedes hanyatlás után éled újjá az ukrán hadiipar, amelynek rohamos fejlesztéséhez három alappillért határoztak meg – világított rá az Oeconomus, felsorolva ezeket a pilléreket:

Az elemzők szerint a saját védelmi ipar kiépítésével Ukrajna berendezkedhet az elhúzódó háború önerőből való folytatására.

Az elmúlt két évben az ukrán fegyveripar teljesítménye jelentős bővülésen ment keresztül. A stratégiai iparágak ukrán minisztere, Olekszandr Kamisin tájékoztatója szerint 2023-ban az ukrán védelmi ipar kibocsátását sikerült megháromszorozni, előrejelzések szerint pedig idén hatszoros lehet a bővülés

– világítottak rá az elemzésben. Megjegyezték, hogy a saját nemzeti hadiipar kiépítése ugyanakkor fel is gyorsíthatja a pénzügyi támogatások elapadását, hiszen ezen hozzájárulások jelentős része megrendelések formájában a támogató országok hadiiparába csorgott vissza.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok