Index Vakbarát Hírportál

Döntött a német kormány, így akarják elkerültni a nyugdíjkatasztrófát

2024. március 5., kedd 20:02

A német kormány átalakítja a nyugdíjrendszerét, az idősödő népesség miatt a korábbi tarthatatlan volt. Az új csomaggal 200 milliárd eurót kívánnak elérni.

A német kormány terveket tett közzé a nyugdíjak hosszú távú finanszírozásának biztosítására, beleértve egy részvénybefektetési alapot is, amellyel 2036-ra 200 milliárd eurót kívánnak elérni – számolt be erről a Bloomberg.

Ezt a független közalapítvány által kezelt vagyonhalmazt a szövetségi kormány által felvett kölcsönökkel, valamint az állami részesedések eladásából származó készpénzzel fedezik majd.

A befektetésből származó bevételnek 2036-tól kell a nyugdíjrendszerbe arámlani.

A tervek szerint legalább a következő évtized végéig a jövedelem 48 százalékának megfelelő szinten tartják a kifizetéseket, miközben ezzel enyhítik a munkavállalók és a költségvetés terheit.

A pénzügyminiszter és a munkaügyi tárcavezető kedden Berlinben ismertette a javaslatokat, amely a kormány azon törekvésének részét képezik, hogy a német társadalombiztosítási rendszert átalakítsák a népesség elöregedésével való megbirkózás érdekében.

A rendszernek igazságosnak kell maradnia a jövő generációi számára. Ezt már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna tennünk

– így értéklete a pénügyminiszter. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Németország túl sokáig figyelmen kívül hagyta a tőkepiacokban rejlő lehetőségeket. Utalva ezzel arra, hogy eddig a nyugdíjrendszerbe befizetett járulékokat közvetlenül a folyó kiadások finanszírozására használták.

Rovatok