Index Vakbarát Hírportál

Meglepő helyen bukkant fel Varga Mihály

2024. március 5., kedd 14:28

A pénzügyi tudatosság növelése, a pénzügyi edukáció jót tesz a nemzetgazdaságnak – jelentette ki a pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban.

Varga Mihály a pénzügyi tudatosságról tartott órát diákoknak a Pénz7 programsorozatban. Az óra előtt elmondta: az elmúlt években egyre inkább a iskolai tanórák részévé vált a pénzügyi ismeretek átadása, és a kormány szeretné elérni, hogy már az általános iskolában kezdődjön el az edukációs folyamat.

Minél többen lesznek képesek a hatékony és helyes pénzhasználatra, a helyes pénzügyi döntések meghozatalára, annál jobban gyarapodnak a családok, a háztartások, és rajtuk keresztül növekszik az ország gazdasági teljesítménye is.

A tárcavezető ismertette: Magyarország 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét pénzügyi edukációs programhoz, amelyet már 35 országban tartanak meg. 

Ilyenkor egy héten keresztül a pénzügyi élet szereplői tartanak a diákoknak pénzügyi ismereteiket bővítő, pénzügyi tudatosságra nevelő előadásokat. „Csaknem 10 év alatt több mint 1 millió embert sikerült elérni Magyarországon a programmal.”

Tavaly 45 ezer diák vett részt a sorozaton

Varga Mihály szerint fontos a tudatos pénzkezelés, majd megjegyezte: Magyarország is átélte azt az időszakot, amikor emberek könnyedén „léptek bele olyan devizaalapú hitelekbe”, amelyek 300 ezer családnak okoztak súlyos problémát. „Ezért is fontosak az ilyen rendezvények” – mondta.

Az idei Pénz7 két kiemelt témája a pénzügyi tudatosság a kibertérben és a hitelezés.

A kibertér újabb veszélyeket jelent, a gyerekek pedig egyre korábban ismerkednek meg a pénz használatával – összegezte a tárcavezető, példaként említve, hogy nagyon sok számítógépes videójáték elindításához szükséges valamilyen pénzügyi tranzakció.

Ezért fontos felhívni a gyerekek figyelmét ezek veszélyeire is, megtanítani nekik, hogy milyen a biztonságos PIN-kód, mi az a mobilpénztárca, a virtuális kártya, melyek a debitkártya előnyei.

A közlemény szerint Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére csatlakozott az Európai Pénzhét programhoz. Az előző tanévben csak Magyarországon több mint 145 ezer diák vett részt a rendezvénysorozaton, világszinten pedig meghaladta a résztvevők száma a 60 milliót – összegezte az MTI.

Rovatok