Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna rekordra készül, óriási fordulatra kapcsolt Magyarország felé

2024. március 5., kedd 16:09

Ukrajna rekordmennyiségű, 13,39 gigawattóra villamos energiát tervez exportálni a nap folyamán öt európai országba: Magyarországra, Szlovákiába, Lengyelországba, Romániába és Moldovába – közölte az Ukrenerho ukrán állami áramszolgáltató vállalat kedden a Telegramon.

A közlemény szerint hétfőn 13,2 gigawattóra villamos energiát exportált Ukrajna. „A március 5-re tervezett exportmennyiség 13,393 gigawattóra, a maximális teljesítmény pedig akár elérheti a 726 megawattot is bizonyos időszakokban” – írta az Ukrenerho. Hozzáfűzték, hogy a tervek szerint az esti órákban nagyon csekély lesz az áramimport Szlovákiából és Romániából:

a teljes mennyiség 76 megawattóra, a maximális teljesítmény pedig legfeljebb 37 megawatt lesz egyes órákban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, az ENTSO-E európai energiaszövetség úgy döntött: március 1-jétől óránként 550 megawattra emeli az ukrán villamos energia Ukrajnából és Moldovából az EU-országokba történő exportjának felső határát.

Az ukrán energetikai minisztérium múlt pénteken közölte: ismét többlet villamosenergia-termelést regisztráltak, így újból megindulhatott az áramexport több országba, köztük Magyarországra – összegezte az MTI.

Rovatok