Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért állította le a gyártást a Fonyódi Ásványvíz

2024. március 8., péntek 06:44

A gyártás mihamarabbi újraindításán és a gyártástechnológia korszerűsítésén dolgoznak a Fonyódi Ásványvíz Kft. tulajdonosai, ezért szünetel átmenetileg a gyártás az üzemben – írta a vállalat a Pénzcentrumnak küldött reakciójában.

Ideiglenesen leállt a gyártás a nagy múltú Fonyódi Ásványvíz Kft. üzemében, ami a Pénzcentrum szerint előrelátható volt, hiszen a vízbázis sérült, és nem volt elegendő mennyiségű tiszta vízkészlet a fenntartható üzemeltetéshez.

A lap információit megerősítette a legendás márka is; azt írták, valóban leállították a gyártást, de a vállalat tulajdonosai elkötelezettek, hogy az mihamarabb újraindulhasson.

A Fonyódi Ásványvíz Kft. a lapnak küldött válaszában kiemelte, hogy – ellentétben a cikkükben szereplő jelzésekkel – a társaságnak egyaránt rendelkezésére áll a folyamatos palackozáshoz szükséges mennyiségű, jó minőségű ásványvíz kitermelésére alkalmas kút és ásványvízkészlet.

Csak korszerűsítenek

A Pénzcentrum arról cikkezett szerdán, hogy a vállalat a legtöbb üzemi dolgozójának felmondott, komoly gondokkal küzd és a vállalatnál jelenleg is zajlik a készlet kiárusítása.

Válaszában a Fonyódi Ásványvíz Kft. azt írta a lapnak, hogy 2024. február elsejével valóban ideiglenesen felfüggesztette a gyártási tevékenységét.

Azt írták: „A vállalat vezetése a külső piaci, gazdasági, valamint szabályozói környezet változásai miatt, hosszas mérlegelést követően döntött az átmeneti leállás mellett. A szabályozói környezet kapcsán a teljes ásványvíz-palackozói piacot érintő változás az a 2025. január 1-jén életbe lépő európai uniós előírás, amely szerint a műanyag italcsomagolást forgalmazó vállalatoknak a palackok előállítása során 25 százalékos arányban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználniuk. A Fonyódi Ásványíz Kft. palackozóüzemében működtetett gépsorokat mintegy 25 éve telepítették, ezek a berendezések nem alkalmasak az újrahasznosított műanyag alapanyagok ilyen mértékű felhasználására.”

Leszögezték ugyanakkor, hogy a Fonyódi Ásványvíz Kft. csak átmenetileg szünetelteti a gyártást, nem szűnik meg a márka, sőt tervezik a gyártósor megújítását.

A vállalat tulajdonosai elkötelezettek a gyártás mihamarabbi újraindítása, a gyártástechnológia korszerűsítése, valamint a márka megújítása iránt. Ezzel a céllal már kezdetét vette a palackozóüzem gyártástechnológiájának megújítását célzó beruházás tervezése

– hangsúlyozták a levélben, hozzátéve, hogy egy nagyjából 10 millió euró értékű fejlesztés valósul majd meg a telephelyükön. 

A vállalat friss laboratóriumi vizsgálatokról is írt, amelyek a vállalat szerint megerősítik, hogy biztosított a kitermelt vízmennyiségek folyamatos utánpótlása. 

(Borítókép: A Fonyódi Ásványvíz Kft. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok